LADEN

Typ om te zoeken

Te weinig kinderen

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Te weinig kinderen

kinderen, demografie

Als we kijken naar de bevolkingsopbouw van Nederland, dan zien we dat de laatste 25 jaar het aantal kinderen jaar op jaar flink is afgenomen. Werden er in 1990 nog 228.000 kinderen geboren, afgelopen jaar waren het er nog slechts 170.000. Dat is inclusief kinderen van vluchtelingen en vluchtelingen die hun baby hebben meegenomen. De echte geboortecijfers zijn dus nog dramatischer.
Over 25 jaar moeten die 170.000 25 jarigen maar liefst 260.000 mensen onderhouden die nu 54 zijn… Die zijn dan 79 en ongetwijfeld in blakende gezondheid… Ik hoop het, want ik ben er één van.
De vergrijzing is echt een probleem in het Westen. Een probleem dat we nu nog kunnen oplossen, maar waar geen politicus de handen aan wil branden.
Iedere oplossing kost namelijk geld.
Als je de koek met minder mensen moet verdienen, terwijl er meer mensen aan mee eten, dan moet er bezuinigd gaan worden.
Nu kunnen we dat nog uitsmeren over meerdere jaren zodat de klap minder hard wordt. Ieder jaar dat we wachten houdt in dat de klap op termijn harder zal aankomen.
Politici doen er om twee redenen nu niets aan.

 1. Het is enorm onpopulair
 2. Ze denken dat ze het zelf toch niet gaan voelen omdat ze een prima inkomen hebben

Is meer kinderen dan de oplossing?
NEEN, dat is pertinent ook niet de oplossing. Meer kinderen houdt immers in dat de bevolking blijft groeien en er zijn nu op de wereld al genoeg mensen. Ik zeg dus niet dat kinderen nemen niet goed is. Geen kinderen zou inhouden dat we uitsterven. Dat lijkt me ook niet de bedoeling. Maar de bevolking verder laten groeien is ook de oplossing niet. Het is ongetwijfeld wel mogelijk om met meer dan 17,2 miljoen mensen hier in Nederland te wonen, maar waarom zouden we?
We kunnen ook een maatschappij gaan bedenken die goed kan functioneren ondanks dat het aantal mensen niet groeit of misschien zelfs krimpt.
Automatisering kan helpen om het werk gedaan te krijgen, maar dan moet de ‘winst’ van die geautomatiseerde arbeid wel hier blijven en de maatschappij ten goede komen.
Als de winst naar één schatrijke miljardair CEO van bijvoorbeeld Amazon of facebook gaat, dan hebben we daar in Europa helemaal niets aan.
Dat kapitalistische verdienmodel met extreem rijke CEO’s en enorm winstgevende bedrijven die amper belasting betalen moet dus veranderen.
Het huidige kapitalistische model is simpelweg fout en moet beter gemaakt worden.

Zelfs enkele miljardair CEO’s zien dat ondertussen al in. Daar ben ik heel blij mee, maar uiteindelijk zijn het politici die veranderingen door moeten voeren. Politici met visie.
Kent u ze?
Onze huidige Nederlandse premier is er trots op dat hij geen visie heeft. Is niet zijn taak denkt hij. Maar als hij de visie voor de maatschappij niet heeft, wie heeft die dan wel?
Ondernemers hebben een visie over hun onderneming. Dat is hun taak. Een premier moet dan toch een visie over het land hebben waarover hij regeert? Wat voor dom volk kiest een leider zonder visie?
Wat voor dom volk laat hem daarna ook nog jarenlang regeren?
Hij is als een kapitein die zijn schip willens en wetens richting de kade stuurt in de hoop er nog net op tijd af te kunnen stappen. Degene die uiteindelijk het schip tegen de kade aan vaart is dan in zijn ogen de schuldige. Onder zijn bewind ging toch nog alles lekker? Hij heeft onder gunstig tij het schip lekker vaart kunnen laten maken…
Helaas de verkeerde kant op.

Ruttes uitspraak over visie: Over visie: “Visie is als de olifant die het uitzicht beneemt” en “Als visie een blauwdruk voor de toekomst betekent, dan verzet alles wat liberaal is in mij zich daartegen.” – uit de H.J. Schoo-lezing van Elsevier in de De Rode Hoed van 2 september 2013.

Tags

5 Reacties

 1. Jan van Dooren 11 april 2019

  De grond van het probleem is OVERBEVOLKING. 7 en binnen enkele jaren meer dan 10 miljard mensen die allemaal een huis en een auto en één of meer witte wijven willen. Dat allemaal zo goed als gratis. Het is evident dat onze planeet dat niet kan opbrengen. Ik stel voor : één of géén kind verplichting voor de hele aarde. Tot er minder dan 1 miljard sapiens verbruikers rond lopen. En de veestapel moet helemaal verdwijnen. Maak kweekvlees en eet groenten. Gezond en veel goedkoper.

  Beantwoorden
 2. Herman van Rijswijk 11 april 2019

  De aarde kan veel meer mensen voeden dasn we denken. Het probleem is zoals Tom aangeeft het systeem. Automatisering is ook niks mis mee. Het probleem zit in het feit dat de super-rijken geen verantwoording nemen voor de rest van onze samenleving. Als zij dat wel zouden doen heeft iedereen te eten, goed onderwijs, gratis zorg en noem het maar op. HET SYSTEEM IS NIET GOED. DAT IS HET ENIGE PROBLEEM.

  Beantwoorden
  1. Jaak Van Erk 12 april 2019

   Jij denkt dus dat het mogelijk is dat nog eens miljarden extra mensen het veel beter kunnen krijgen. Dat nog eens miljarden mensen bijkomend veel meer kunnen gaan consumeren? Heb jij al ooit van de draagkracht van de aarde gehoord? Nu al vindt er gigantische roofbouw plaats op de aardbol. Nu al zijn de zeeën en oceanen compleet overbevist, nu al zit er al bijna meer plastiek dan vis in, nu al is er gigantische wereldwijde ontbossing, nu al worden er elke minuut 40 voetbalvelden regenwoud gekapt, nu al smelten natuurlijke hulpbronnen als sneeuw voor de zon, nu al is er klimaatopwarming met gigantische bosbranden, aardverschuivingen en overstromingen, nu al dreigen 60% van de dieren uit te sterven, nu al zijn er enorme problemen met de industriële landbouw en bijhorende uitbraken van vogelgriep, varkenspest, dolle koeienziekte enz., voedselschandalen, het onnoemelijk dierenleed, afvalbergen, luchtverontreiniging, waterverontreiniging, drinkwatertekorten, files, enorme sloppenwijken, gigantische werkloosheid in grote delen van de wereld, miljoenen vluchtelingen, armoede, kindersterfte, oorlogen en ga maar door. Met de nadruk op NU AL. Stel al maar eens de vraag dat mensen minder vlees moeten eten en heel Facebook staat al op zijn kop. Zeker als je weet dat er nog 3 tot 5 miljard mensen gaan bijkomen op de planeet. We zijn nu met ruim 7 miljard mensen. De wereldbevolking gaat de komen decennia groeien als kool van 7 miljard tot 11-12 miljard mensen. Nu al komen er elke dag minstens 200.000 mensen bij op de planeet. Met de nadruk op ELKE DAG. Veel succes nog met uw herverdeling.

 3. Frans 11 april 2019

  Debiel en beleid hebben dezelfde letters. Zowel Macron als van Merkel, als Rutte en enkele anderen hebben geen kinderen. Ze voeren gewoon hun opdracht uit. Ongeacht de wensen van hun kiezers. Het nationale goud is door de ECB geconfisceerd. Immers bankiers kunnen dit veel beter beheren en uitgeven dan Nationale Overheden. Wij gaan naar een minnie ijstijd toe (door de zon), op deze spelden knop kunnen wij dit echt niet regelen. Wij gaan echter van het gas af en zullen alle nieuwkomers wel nodig hebben om ons warm te houden. Overigens was ons land volgens de Koninging indertijd met 10 miljoen mensen overvol en werd er volop geemigreerd. Kijk naar het spel, geniet ervan en trek je eigen plan!

  Beantwoorden
 4. Leon Vrins 11 april 2019

  Het probleem is tweeledig: een explosief groeiende wereldbevolking en al die mensen willen een beter leven dan hun ouders, die dat ook voor hun kinderen willen. Dat de planeet meer mensen zou kunnen voeden dan nu valt te betwijfelen want het lukt nu al niet. Daarbij komt dat al die mensen ook ergens moeten wonen en zich zullen verplaatsen naar hun werk en vrijetijdsbesteding. Van de natuur zal steeds minder overblijven en steeds meer bedreigd, c.q. definitief vernietigd worden. Vergrijzing is een tijdelijk ongemak,. Wat zeker zou moeten gebeuren is een betere, lees: rechtvaardiger verdeling van de koek, hetgeen ook goed zou zijn voor de economie.

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *