LADEN

Typ om te zoeken

Pas op, zo kan je ook bedrogen worden

Bedrog en fraude Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Pas op, zo kan je ook bedrogen worden

Als je belegt in bijvoorbeeld StartUps, dan wil je uiteraard wel dat je geld in StartUps terecht komt en niet in alleen maar handen van tussenpersonen of fondsbeheerders die er niets anders mee doen dan de huur betalen en/of er mooie auto’s van kopen.
Helaas zijn er oplichtingen uit het verleden bekend die alleen dat laatste deden. De mooie jongens uit Helmond bijvoorbeeld die er prachtige auto’s van kochten en leaseden, overal in Europa met rally’s meededen en vrijwel geen geld meer hadden om te beleggen zijn een duidelijke waarschuwing.
Hoe voorkom je dat soort zaken?
De enige manier is om echt heel direct in één onderneming te beleggen en ook pas te beleggen als alle twijfel bij u weggenomen is. Het houdt in dat u veel moet vragen. Het is uw geld, dus doe dat ook.
Wilt u liever, vanwege het voordeel van spreiding, in een fonds met meerdere StartUps beleggen, dan moet u meer vragen over dat fonds. Als het fonds al jaren bestaat, wat zijn de resultaten? Hoeveel ging er aan kosten op? Zijn de boeken in te zien? Hoeveel ging er daadwerkelijk naar de StartUps en hoeveel resultaat kwam daar uit.
Bij aanhoudende twijfel geen belegging, dat is simpel zat. Laat de cijfers ook eens aan een accountant zien. Wat ziet die?
Als een fonds nieuw is, wat is dan de garantie voor de deelnemers dat het geld wel naar StartUps gaat? Hoe ligt dat vast? Wie controleert dat en hoe vaak?
Hoeveel ruimte heeft de fondsbeheerder om zelf over het geld te beschikken? (en er bijvoorbeeld zijn eigen kantoorpand huur mee te betalen…)
Helaas zijn er voorbeelden genoeg waarbij de fondsbeheerder het geld meer voor zichzelf dan voor de beleggingen gebruikte. Zeker in een ongereguleerde markt met beleggingen boven de 100.000 euro loop je dat risico.
Er zijn ook in die markt echt prachtige fondsen, maar helaas zijn er ook regelrechte oplichters. Als u gaat beleggen, dan is het altijd uw taak en uw taak alleen om daar gedegen onderzoek naar te doen. Of het nu op de beurs beleggen is, of in StartUp beleggingen. Het is uw geld en de verantwoordelijkheid ligt bij u. Wilt u die verantwoordelijkheid niet, dan moet u niet beleggen.
Gaat het eenmaal mis, dan kan het makkelijk 10 jaar of meer duren voor u (een deel van) uw geld weer terug ziet.

Helaas is het zo dat dit soort onfrisse praktijken pas naar buiten komt als de zaak bij de rechter ligt. Daarvoor mag je geen beschuldigingen online zetten, tenzij je heel zeker van je zaak bent en het juist online zet om het voor de rechter te krijgen. Beleggers die slachtoffer zijn, of denken te zijn, houden het probleem dus onder de pet uit angst dat ze de rechtszaak verliezen. Ik vind dat persoonlijk heel jammer, want een keihard feitenrelaas zou online moeten staan.


Ik kreeg deze reactie een uur na plaatsing van het artikel toegezonden:

“Geachte heer Lassing,

U slaat met uw waarschuwing de spijker op de kop!

Ook ik ben recent door een organisatie die zich bezig zou houden met Scale-Up activiteiten benaderd.

Met een professionele babbeltruck, waar menig oplichter van zou kunnen leren, is mij een opzet van organisatie voorgespiegeld die niet overeenkwam met de werkelijkheid.

Deze organisatie (regio Rotterdam)  stelt dat zij investeren in de beste scale-up kansen in de markt, wat zij in werkelijkheid doen is geïnvesteerd vermogen, zoals jij schreef, weg te boeken aan ‘kosten’ waarbij uiteindelijk geen geld geïnvesteerd wordt in de beoogde scale-up projecten.

De transparantie, ze zouden zelfs een ‘íntern’ registeraccountant hebben en maandelijks een overzicht van ingelegd geld en resultaat presenteren, hebben ze nooit waargemaakt.

In mijn individuele situatie bleek het contract niet te kloppen, werd zonder overleg de focus op ‘scale-up’ projecten verlegd naar ‘start-up’ investeringen en bleek, tot overmaat van ramp, veel van de bedrijven waar ze een aandeel in zouden hebben niet of nog niet te bestaan.

Een waarschuwing aan allen voorzichtig te zijn!

Het is lastig van te voren hier inzicht in te krijgen en onderschrijf de stappen die een investeerder moet nemen alvorens geld in te brengen.

 

Bernard”

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *