LADEN

Typ om te zoeken

Vrijheid van meningsuiting is lastig (Tom Lassing)

Uncategorized

Vrijheid van meningsuiting is lastig (Tom Lassing)

Vorige week bleek zowel in Nederland als in de VS hoe lastig vrijheid van meningsuiting af en toe kan zijn. In de VS weigerde het Pentagon recent om twee piloten te laten interviewen door politici. Het werd een flinke strijd die echt enkele weken geduurd heeft. Uiteindelijk zijn de twee piloten geïnterviewd.
Het geeft goed aan dat het militaire apparaat in de VS zich niet zo heel veel meer gelegen laat liggen aan die lastige politici die maar in de weg lopen. Wanneer komt het moment dat de generaals het gezeur van politici zat zijn en ze opzij zetten als niet relevant?
In Nederland is heeft de sterkste vechtster tegen zwarte Piet aangegeven dat ze zich bij een politieke partij aansluit die haar pijlen vooral richt op de strijd tegen discriminatie.
Dat is best pijnlijk voor sommigen, vooral als blijkt dat er ook in Nederland heel rare dingen het geval zijn. Wist u bijvoorbeeld dat in Rotterdam al sinds 2006 een samenscholingsverbod geldt? Alleen buitenlandse jongeren hebben er last van, want die krijgen van agenten al snel te horen dat ze door moeten lopen. Doen ze het niet, dan krijgen ze  een boete op basis van het nooit meer ingetrokken samenscholingsverbod. Blanke Nederlanders zullen hier vrijwel niet mee te maken krijgen.
En ja, Sylvana zeurt ook maar door over zwarte Piet. Maar dat mag ze. Immers, vrijheid van meningsuiting houdt ook in dat je andere meningen de ruimte moet geven. Hoe vervelend of ongewenst een onderwerp ook is.
De discussie over zwarte Piet gaat uiteindelijk echt wel betekenen dat onze traditie rondom het kinderfeest zal veranderen. Deze traditie was al niet in beton gegoten, dus zo erg is dat niet. Er zullen in de toekomst blanke pieten, regenboogpieten en blauwe pieten komen. Eerlijk gezegd zal het de kinderen worst zijn en waarschijnlijk wordt het feest er voor hen niet minder leuk om. Het enige lastige is jezelf onherkenbaar voor de kleintjes te houden. Want uiteindelijk is dát wat we willen naar de kinderen toe. Dat kan echt in meerdere kleuren, zo erg is dat niet.
We moeten er mee (leren) leven dat sommige mensen zich enorm druk maken over van alles en nog wat. Boven de rivieren is de zondag nog altijd een lastige dag. Onder de rivieren al lang niet meer. Leef en laat leven geldt helaas niet voor iedereen. Mensen willen nu eenmaal graag dat een ander zich aan hen aanpast, maar andersom ligt heel erg gevoelig.
Sommigen zien altijd de zon schijnen en anderen zien alleen maar de regenwolk. Helaas is dat nu eenmaal een feit. Helaas is het een teken van de tijd waarin we leven dat we gemiddeld genomen steeds intoleranter worden. De tenen worden langer en langer.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *