LADEN

Typ om te zoeken

Openbaar, dat is de vraag

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Openbaar, dat is de vraag

video toezicht, camera

Eerder deze week woonde ik in mijn woonplaats de openbare raadsvergadering bij. Daar aangekomen bleek de zaal verbouwd te zijn, waarbij zeer nadrukkelijk camera’s aanwezig waren en in de zaal ook vijf schermen waarop de beelden van die camera’s te zien waren. De beelden waren ook elders in het gemeentehuis op een groot scherm te zien en zouden ook op Internet geplaatst worden. (streamen lukte ze nog niet)
Bij het naar binnen gaan hing er een bordje waarop nadrukkelijk stond dat er gefilmd zou worden.
Ik besloot daarop ook maar een kort filmpje van een minuut te maken voor de lokale website waar ik als vrijwilliger voor actief ben. Ik plaatste de openingswoorden van de burgemeester op de facebook pagina van die site.
Tot mijn verbazing kwam de burgemeester tijdens één van de onderbrekingen van de vergadering bij me met de mededeling dat ik geen toestemming had gevraagd om te filmen en dat ik de beelden per direct van die site moest wissen.
Zijn ze dan aanstootgevend?
Neen.
Wat is dan het probleem?
Je hebt geen toestemming gevraagd.
Kan ik die dan nu krijgen?
Neen
Waarom niet?
Omdat je dat vooraf moet doen…
Als ik dat vooraf had gedaan, was het me dan toegestaan?
Ja.

Ik heb daarop de grootste fout gemaakt, waarvoor ik me nog altijd voor mijn kop stoot.
Oetlul dat ik ben, heb ik het filmpje van die site gehaald… Ik heb laatst de krant Metro een lafbek uitgeverij genoemd. Ze mogen mij dat nu ook verwijten.
Stom van me. In al mijn braafheid heb ik een kapitale blunder begaan.
Ik had dit moeten laten escaleren.
Openbaar is openbaar. Zeker als je zelf als gemeente ook beelden maakt en publiceert. Je dwingt nu burgers bij binnenkomst in de zaal en bij eventuele overzichtsbeelden van de zaal ongevraagd ook dat ze op beeld gezet worden. Je kan daar moeilijk als burger met een kartonnen doos op je kop naar binnen lopen. Misschien mag een boerka daar wel? I.v.m. privacy?
In dezelfde vergadering stemde de gemeenteraad voor cameratoezicht op de industrie terreinen.
Dus… De politiek legt anderen op, wat ze zelf niet wil, namelijk ongevraagd gefilmd worden.
Heb je dan boter op je hoofd?

video toezicht, camera

Ik ga nu vragen aan de gemeenteraad stellen. Ze willen de politiek dichter bij de burger brengen. Ik was daarvoor naar het gemeentehuis gekomen en zat er namelijk namens het door de gemeente gesponsorde platform.
Maar nu nog het aardigste.
Die regeltjes waar de burgemeester mij op wees, waar staan die dan?
Ik ben al de hele ochtend op de site van de gemeente aan het zoeken, maar ik heb ze nog niet gevonden. Ik heb via een facebook pagina van mezelf ook anderen gevraagd om te zoeken, maar niemand heeft ze tot op heden gevonden. (Ik heb ze ook nog niet zelf kunnen vinden. Heb al wel vanuit het gemeentehuis wat tips gehad, maar daar gaat het niet om. Kan je het als burger zelfstandig vinden. Het antwoord is simpel en dat is NEEN. Het is onmogelijk die regels te vinden.)
De burgemeester heeft ze wel. Die is net in functie en die heeft waarschijnlijk net al dat soort regeltjes in zijn inwerkdossier voorbij zien komen. De vraag is alleen hoe ik als burger moet weten welke regeltjes de politiek ons als burgers opgelegd heeft als die regels niet eens terug te vinden zijn.

Ben je daar als vrijwilliger aanwezig, loop je in al je goede gedrag voor de politiek aangeklaagd te worden door dezelfde politiek. Dát is de politiek bereikbaar maken!

Aardig detail. Onze gemeente wil door het streamen van de vergadering deze bereikbaarder maken voor de burgers. Leuk streven. Dan hoeft de burger dus niet meer naar het gemeentehuis te komen… Kortom, heeft de politiek nog weer minder contact met de burgers!
Zelfs als ze goed willen doen, doen ze in feite nog het verkeerde.

Dit gaat nog wel een staartje krijgen…

Tags

3 Reacties

 1. newbie 12 december 2018

  George Orwell is watching you !!

  Beantwoorden
 2. jan van der huizen 12 december 2018

  je mag kennelijk niet álles zomaar op de gevoelige plaat leggen wat voorbij komt . . . Je moet de gemeente natuurlijk wél de gelegenheid geven om cencuur toe te passen tijdens het streamen . . . Stel je voor dat er iets onwelgevalligs naar buiten gebracht wordt!

  Beantwoorden
 3. a kleijn 12 december 2018

  Tom,
  Er is dit jaar het nodige te doen geweest over de wet op de privacy; mogelijk is je dat ontgaan.
  Als voorbeeld mag de van vroeger bekende klassefoto niet meer worden gemaakt zonder toestemming van alle ouders/verzorgers.
  De gemeente heeft kenbaar gemaakt dat er opnamen worden gemaakt; jij kan dus besluiten wel of niet naar binnen tegaan
  Als jij dus wilt fotograferen /filmen zal je dan ook vooraf dit moeten verzoeken
  We zijn nl. aan het doorslaan met regelzucht. groet Adri

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *