LADEN

Typ om te zoeken

Frankrijk slaat een gat in haar begroting

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Frankrijk slaat een gat in haar begroting

bonus, toezegging, inkomsten

De toezeggingen van Macron aan de gele vestjes slaan een enorm gat in de Franse begroting. Ineens kan Frankrijk geen vuist meer maken naar Italië, want de toezeggingen maken dat Frankrijk er budgettair niet veel beter voor gaat staan dan Italië dat doet.
Analisten zien het als een enorm probleem.
Ik neig er naar om het als een enorme kans te zien.
Het volgende is het geval:
Frankrijk was eerst van plan om de rijken een paar euro extra te geven. De Trump aanpak. Dat is vrijwel kansloos. Rijken hebben al zat geld en gaan de economie niet steunen met meer uitgaven.
Macron geeft nu geld aan mensen die in feite structureel te weinig verdienen.

bonus, toezegging, inkomsten

Die mensen gaan dat geld vrijwel direct terug in de economie brengen doordat ze er spullen van gaan kopen.
Die extra omzet zal de Franse economie in 2019 een extra impuls geven. Het geld komt nu namelijk direct op de juiste plek.
Dat was het positieve deel.
Ik heb echter ook kanttekeningen. Een aantal van de plannen zijn naar mijn idee niet zo goed doordacht.
Overwerk belastingvrij laten uitkeren gaat natuurlijk een enorme fraude opleveren. Mensen krijgen een kleiner urencontract en worden vervolgens met extra overuren uitbetaald. Scheelt de werkgever en de werknemer flink wat belasting en kost de overheid dus inkomsten. Die gemiste overheidsinkomsten moeten dan van elders komen en dan is dus de vraag… waar elders? Wat maken politici stuk, omdat ze elders een domme nieuwe regel hebben ingevoerd.
Het was makkelijker geweest als ze dezelfde regels hadden gehouden, maar de lage loonschaal een lager belastingpercentage zouden opleggen. Dezelfde uitkomst, maar geen nieuwe fraude mogelijkheden.

Tags

2 Reacties

 1. CRV 12 december 2018

  Oplossing: in de wet zetten dat alle uren tot 35 uur in de week (de Fransen kennen een 35 urige werkweek), altijd gewone werkuren zijn.
  Alles daarboven is dan overwerk. De Fransen kennende, zal het ook wel zoiets worden.
  Afgezien daarvan, vind ik het in zijn geheel geen goed idee. Het zou beter zijn dat er voor die extra uren, die vaak ook structureel zijn, weer iemand wordt aangenomen die dan ook wat kan verdienen. Dat was ook het idee toen die werkweekverkorting werd ingevoerd.

  De algemene tendens die je ziet is dat politici meer beloven dan ze zich met de belastinginkomsten kunnen veroorloven. Gevolg is dat er steeds meer gezocht wordt naar manieren van geld binnen harken. De geniepige maatregelen vallen in eerste instantie niet zo op. Je kunt vrij lang het adagio verkopen dat het allemaal voor het milieu is, of tegen terrorisme, of tegen migratie, enz, enz. Maar mensen zijn niet compleet gek. Met elk ‘druppeltje’ raakt de emmer een keer vol en loopt die uiteindelijk over. We lijken zo langzamerhand dat punt te hebben bereikt. De gele hesjes opstand is de ultieme vorm van een volks-revolte. Mensen zijn zo boos dat ze niet eens meer een leider nodig hebben om hen in beweging te krijgen. Vergeet niet: elke revolutie wordt voorafgegaan door hoge belastingen, die niet meer worden geaccepteerd.

  Beantwoorden
 2. Wim Fokkema 12 december 2018

  https://www.martinvrijland.nl/ Al eens kennis genomen van de artikelen van Martin Vrijland?

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *