LADEN

Typ om te zoeken

Omgekeerd racisme

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Omgekeerd racisme

detroit

(Zoals u mogelijk weet, bezit ik (deels of volledig) 19 huurhuizen in Detroit)
Een zwarte bewoonster van de voorheen extreem arme wijk Corktown in Detroit is niet blij met de komst van nieuwe blanke bewoners naar de wijk.
Nu moet u weten, de wijk is ontwikkeld en genoemd naar de Ieren die vanuit Cork in Ierland naar de VS kwamen.
Toen na de Tweede Wereldoorlog de arme zwarte bevolking minder werk kon krijgen op de velden van de zuidelijke Amerikaanse staten, trokken ze massaal naar Detroit. De voorheen Ierse wijk werd uiteindelijk een zwart ghetto.


In dat zwarte ghetto was het leven vooral crimineel, zeker toen de banen bij de automobiel industrie weg begonnen te vallen. Om de toenemende criminaliteit tegen te gaan, werden steeds meer leeggekomen en vervallen gebouwen en huizen gesloopt. Die kaalslag is al lang gaande en is nog altijd overduidelijk zichtbaar. In de wijk zijn echter recent ook initiatieven genomen om de wijk te herontwikkelen. Leegstaande gebouwen worden herontwikkeld en vooral blanken blijken die locaties in de wijk heel interessant te vinden. Daarom komen nu enkele mondige zwarte bewoners in opstand. Ze willen die blanken daar niet, want door die (rijkere) blanken wordt alles duurder.
De hogere prijzen voor onroerend goed en levensonderhoud maken dat het leven er ook voor de zwarte bevolking duurder wordt. De kwaliteit van leven neemt toe, maar wat heeft de zwarte bevolking daar aan als ze zelf bijvoorbeeld de nieuw gevestigde restaurants niet willen of kunnen betalen? Die nieuwe restaurants hebben een menu dat de bestaande lokale zwarte bevolking totaal niet aanspreekt. De nieuwe restaurants richten zich puur op de kapitaalkrachtiger blanken in de wijk.
Enkel zwarte bewoners van de wijk vinden daarom dat die blanken maar weg moeten blijven uit hun zwarte wijk. Die stomme blanken hebben nu zelfs al fietspaden in de wijk laten aanleggen. Het idee alleen al vinden ze walgelijk en vreselijk ‘blank’.
Als blanken tegen nieuwe zwarte bewoners zijn, dan is de wereld te klein. Dat kan écht niet. Nu zien we in Detroit precies de omgekeerde wereld. In een 80% zwarte stad komen er meer blanken en nu mogen de zwarten schaamteloos hun afkeer uitspreken en niemand die openlijk de racisme rode kaart trekt.
Het is echter gewoon racisme en wie het ook hanteert, het is fout.
Ja, het zal ongetwijfeld zo kunnen zijn dat mensen die heel arm zijn het moeilijker gaan krijgen als de stad zich weer gaat ontwikkelen. Moet je daarom die positieve ontwikkeling van de stad tegen houden? Moet Detroit de bouwval blijven die ze is geworden omdat enkele zwarte inwoners bang zijn dat ze hun levensstijl moeten aanpassen? Dat de wijk waarin ze wonen zal veranderen? Het voordeel van die nieuwe ondernemers is ook dat er meer werk voor de lokale bevolking komt. Daarmee worden ze zelf ook weer rijker. Als je als lokale zwarte bevolking jezelf te goed vindt om voor deze nieuwe (overwegend blanke) ondernemers te gaan werken, dan halen die ondernemers uiteindelijk van elders medewerkers. Wie is dan wie aan het benadelen?
Ik denk dat de herontwikkeling van Detroit een heel positieve zaak is en dat we vooral moeten kijken naar de gecreëerde kansen. Ik zie niet in waarom de meerderheid van de zwarte bevolking zich bedreigd zou moeten voelen door een herontwikkeling van de stad. Het is ook in hun voordeel als er meer werk en een sterkere economie komt.
Daar waar mensen tussen het wal en het schip dreigen te komen zou ook de lokale overheid een rol kunnen spelen. Doel moet voor iedereen zijn dat niemand onterecht tussen de wal en het schip terecht komt.

Tags
Vorig artikel
Volgend artikel

4 Reacties

 1. Beste Tom, Ja investeren in Detroit is nog niet zo gemakkelijk…..maar wat je schrijft doet me denken aan het tv-programma Opstandelingen van afgelopen woensdag over de Haagse wijk Duindorp. In beide gevallen gaat het dan om een bevolking die een bepaalde levensstijl heeft en die niet wil veranderen. Hun normen en waarden zijn heilig, andersdenkenden worden gewoon weggepest. Racisme speelt dan zeker een rol maar het gaat vooral om bekrompenheid en vastgeroeste patronen. In Detroit spelen dan nog economische motieven mee wat het nog ingewikkelder maakt. Het gaat in het algemeen om mensen die totaal niet openstaan voor veranderingen, dat maakt het vrij hopeloos. Er valt ook wel wat te zeggen voor die mensen, want het is op dit moment hun wijk….dus moeten anderen dan bepalen dat ze moeten veranderen?
  Het zijn lastige kwesties en ik hoop dat je dit soort wespennesten waar je je in steekt door in een stad als Detroit te investeren niet onderschat hebt. Maar ik wens je succes!

  Met vriendelijke groeten,

  Deva Daniël Luysterburg

  Beantwoorden
 2. Jan 12 juli 2019

  Alsof ik Trump hoor praten! Geweldig! Je kunt het wel dus.

  Beantwoorden
  1. Tom Lassing 15 juli 2019

   Jan,
   Ik denk dat je mijn stukje nog maar eens moet lezen. Ik heb zo het vermoeden dat je hier iets te snel gereageerd hebt.

 3. John Connor 12 juli 2019

  En combineer dit met een politiek en medialandschap in de USA dat voortdurend olie op het vuur gooit door hoe dan ook de zwarte bevolking gelijk te geven en daarvoor zaken als een slavernijverleden etc. aanhaalt om de woede even lekker aan te wakkeren. Er heerst een ontzettende aangewakkerde haat van zwart tegen blank daar, vergis je niet.

  Ik hoop werkelijk dat dit soort taferelen jou en je investering niet overkomen:

  https://www.nu.nl/274656/video/politie-philadelphia-deelt-beelden-van-massale-overval.html

  Zelfde haat wordt aangewakkerd in NL. Zelfde haat in Zuid-Afrika. Je zou haast zeggen dat er een patroon is.

  Misschien dat je Trump inderdaad iets beter begint te begrijpen nu.

  Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *