LADEN

Typ om te zoeken

No Deal Brexit uitgelegd

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

No Deal Brexit uitgelegd

brexit

In het VK weet eigenlijk bijna niemand wat het inhoudt als het VK zonder deal de EU uit gaat.
Het komt er op neer dat er dan geen enkele overeenkomst is tussen de twee partijen.
Wat kan je dan doen, als je niets afgesproken hebt?
Omdat dit na bijvoorbeeld oorlogen ook zo is, hebben de 164 landen die in de WTO verenigd zijn een protocol afgesproken. Je gaat dan beginnen met handelen onder de WTO regels.
Die houden in:

 • De WTO tarieven zijn van toepassing. Dat houdt bijvoorbeeld in dat auto’s een tarief van 10% gaan krijgen. Landbouwgoederen kennen een veel hoger tarief, tot gemiddeld (!) 35%.
  Nu is het zo dat je als land onder de WTO regels niet één land kan uitsluiten van tarieven. Als je geen onderlinge handelsovereenkomst hebt, dan geldt voor ieder land waarmee je geen overeenkomst hebt hetzelfde tarief.
  Zoals het er nu uitziet, zal 90% van de Britse uitvoer met tarieven te maken gaan krijgen.
  Op dit moment fietst de VK nog mee op de EU afspraken. Bij een No Deal Brexit is dat afgelopen en heeft het VK met geen enkel ander land een eigen handelsovereenkomst.
  Immers zijn de huidige overeenkomsten allemaal gesloten vanuit de EU. Wel heeft het VK een overeenkomst met Zwitserland gesloten. Die overeenkomst is dezelfde alsdat het VK met Zwitserland had toen het nog in de EU zat. Het is dus in feite slechts een voortzettingsovereenkomst. Als het dus om de handel met Zwitserland gaat, was de Brexit volledig overbodig. Met 14 andere kleine landen in vooral Afrika is ondertussen dezelfde voortzettingsdeal gesloten. Dit kan prima, zolang het VK haar eigen regels niet te veel gaat veranderen. Ook die deals komen in gevaar als het VK andere productie eisen of gezondheid eisen gaat stellen. (Ze willen de standaarden verlagen zodat Amerikaanse producten in het VK ingevoerd mogen worden. De premier had de belofte gedaan dat de standaarden niet lager zouden worden, maar het eerst wat hij deed, was afscheid van die belofte doen.)
  De EU kan haar grenzen dus bij de No Deal Brexit sluiten voor producten uit het VK en alleen toelaten als ze op kwaliteit gecontroleerd zijn en van het juiste tarief voorzien.
  Brexit is begonnen vanwege de met name Britse wens om haar grenzen te controleren. Je zou dus verwachten dat het VK haar grenzen graag wil sluiten, maar de premier heeft al aangegeven dat hij de grenzen juist helemaal open wil gaan zetten. Het VK heeft namelijk de douane medewerkers niet om het werk aan de grens te doen. Tevens heeft de premier gevraagd om werkers vanuit de EU. Hij ziet de vertrokken Oost Europeanen graag terugkomen, want nu blijven veel rotbaantjes onvervuld en dat begint nu al pijn te doen. Buitenlanders zijn nu dus al weer welkom. Wel moet je rekening houden met een bevolking die vijandig tegenover buitenlanders staat. Die buitenlanders stelen immers de banen, zo denken veel Britten.

Verder wil de Britse premier ALLE import zonder tarieven laten zijn. Dat mag, maar alleen als je dan totaal geen tarieven hanteert. Het vervelende is, dan heb je wel te maken met de wereldmarkt. De Engelse producenten kunnen op veel vlakken niet overleven zonder de huidige beschermende tarieven. Import is zonder tarieven veel goedkoper dan lokaal geproduceerde goederen.
Voor de Engelse consument is import zonder tarieven heel leuk. Geïmporteerde producten zullen dan flink goedkoper kunnen worden. Via die weg kan dus de consument blij gemaakt worden. De producenten en vooral de boeren zullen minder blij worden. Hun producten zullen ten opzichte van import te duur worden. De meeste boeren waren overigens voor de Brexit. Je mag je afvragen waarom.
Al met al mag je je toch wel afvragen waarom de Brexit er moest komen. De Britten hadden al een aparte status. Nu gooien ze zelfs dat nog weg.
Op hoog ambtenaren niveau beginnen ze al in te zien wat voor waanzin ze nu in gekomen zijn. De bevolking echter is de aanhoudende leugens van de Tories en Brexit partij politici gaan geloven. De bevolking begrijpt niets van wat de premier nu doet of zegt. Het interesseert ze nog amper. Ze hebben gekozen en hij regelt het maar.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *