LADEN

Typ om te zoeken

Moeten we een NeXit willen? (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Moeten we een NeXit willen? (Tom Lassing)

Een stap van alleen Nederland uit de EU, zouden we dat écht willen?
Als ik eerlijk ben, neen, dat zouden we misschien niet moeten doen. Maar als Duitsland en Denemarken samen met Nederland tot die stap komen en dan vervolgens besluiten om samen verder te gaan, evt. in combinatie met Noorwegen (nu geen EU lid), dan zou het een fantastisch idee zijn.

Die landen zouden dan samen een nieuw economisch blok kunnen vormen. Het voordeel is dat deze economieën veel beter op elkaar afgestemd zijn. Daarbij zouden we de lessen geleerd vanuit de fouten van de EU kunnen voorkomen.
Want de kern van de EU is vreselijk fout.
Waarom is de EU fout?
Het begint al met het feit dat dit instituut zich niet laat controleren en zich niet laat corrigeren. IEDERE organisatie die zich niet laat controleren en corrigeren is een slechte organisatie. We zien dat in de wereld met organisaties als de BIS, de FED, de ECB, het IMF en dus ook met stip de EU.
In feite is dat al voldoende om de EU en het lidmaatschap/deelname er aan te verfoeien.
Nu kunnen we twee dingen doen.
We kunnen de EU hervormen naar een instituut dat minder macht concentreert en zich wel laat controleren, of we werken heel doelgericht aan de stappen voor het in de toekomst verlaten van de EU.
Ik vind dat we de EU eerst een serieuze kans moeten geven. De EU moet gevraagd worden om binnen twee jaar haar organisatie te openen en stappen te laten zien die de interne corruptie fors doen afnemen. Dat zullen vooral enkele Belgische en Italiaanse EU politici niet leuk vinden, maar het moet afgelopen zijn met hun machtswellust en zelfverrijking. In feite is de EU tot speelveld van lobbyisten verworden, alwaar je met veel geld invloed kan kopen. De multinationals vinden het prachtig, want ze kunnen alle besluiten door omkoping naar hun hand zetten. Dat moet over zijn en heel dit proces moet op de schop.
Als de EU daar niet toe bereid is, dan rest ons niets dan in te zetten op de NeXit, maar dan graag wel samen met de genoemde andere landen. Nederland zou zichzelf economisch gezien geen plezier doen door als enige uit te stappen. Aan de andere kant… Je kan natuurlijk goede handelsafspraken maken en net zoals Zwitserland, Noorwegen en Engeland een onafhankelijker koers gaan varen.
Het is jammer van de gezamenlijke munt. De euro heeft namelijk ook enkele prachtige voordelen. Maar het blijft een munt van bankiers.
Als Nederland dan bij een NeXit ook zou overgaan op een cryptocurrency, gedekt door goud? Daarbij gaan we ook over op een basisinkomen… Zou dat niet echt een prachtige revolutie zijn? Het zou ons in de volgende fase van de ontwikkeling kunnen brengen, iets dat het huidige systeem niet kan, want het is in feite failliet. Alleen zitten we nog in de ontkenningsfase.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *