Wie een moderne auto koopt, koopt een auto die met de garage en autofabrikant communiceert. Als u rijdt, dan worden de gegevens van de auto doorgestuurd. Is er iets mis, dan kunnen ze vanuit de garage hopelijk op tijd ingrijpen en u laten stoppen voor er echt schade aan uw automotor of accu ontstaat.
Een prachtige oplossing die veel geld kan schelen. Voorkomen is immers beter dan genezen.
Tot nu toe geen problemen aan de horizon.
Tot u zich af gaat vragen WAT de auto allemaal over u doorstuurt en wat de garage en autofabrikant met die gegevens mag en gaat doen. Uw hele reispatroon en agenda ligt op straat. Tot op de meter precies is bekend waar u was, wanneer er u was. Hoe hard u reed, hoe vast uw hand was. Die gegevens kunnen misschien wel worden doorverkocht aan commerciële partijen of kunnen tegen u gebruikt worden in een rechtszaak, mocht er iets voorgevallen zijn.
U vroeg zich misschien al af waarom u ineens lokale reclames op uw smartphone kreeg toen u in een heel ander deel van het land was? Hoe dat wegrestaurant wist dat u er aan kwam rijden?
Het blijkt dat autobedrijven en autofabrikanten zich totaal niet aan de privacywet houden.
Mogelijk dat al uw gegevens ook al door justitie en de belastingdienst ingezien kunnen worden. Zo kunnen ze uw kilometer administratie vergelijken met de daadwerkelijk gereden kilometers. Oh wee als dat afwijkt…
Misschien bent u ondertussen al verdachte geworden omdat u enkele keren in de buurt was van een misdrijf.
We weten ondertussen al hoe makkelijk de belastingdienst omgaat met lijstjes van ‘verdachten’.
Kortom, u heeft reden om zich zorgen te maken als uw auto ongecontroleerd en volledig automatisch gegevens doorgeeft. Het is ook in uw belang dat er paal en perk wordt gesteld aan het zo maar doorsturen en doorverkopen van gegevens die in feite privé horen te zijn. U moet er zelf werk van maken. De wetgever gaat hier maar niet zo maar op ingrijpen omdat het feit bestaat. Er zullen mensen over moeten klagen.
Moderne auto’s breken de wet
