LADEN

Typ om te zoeken

Wanneer nam u voor het laatst verlies?

Laatste Nieuws

Wanneer nam u voor het laatst verlies?

De BeursAccent portefeuille heeft eind 2006 heel de portefeuille verkocht en op dat moment ook enkele verliezen genomen. Het bleek een gouden greep te zijn, want vrijwel alle aandelen daalden in de maanden na de verkoop nog heel stevig.
Het gaf ons tevens de kans begin 2007 de strategie helderder toe te passen, zonder oud zeer vanuit eerdere posities.
Vanaf eind 2006 namen we vervolgens geen enkel verlies meer. Dat is geen beleid, maar het kwam zo uit.
Hebben we dan nu een portefeuille vol met puin en op verlies staande posities?
Verre van dat. Er staan wel wat posities op verlies, maar deels is dat voortkomend uit onze strategie. We kopen immers als we de prijs interessant vinden, niet omdat men op de beurs er helemaal weg van is. We kopen dus op onze voorwaarden en niet op de voorwaarden van de beurs. Daarom gisteren ook een bijkoop op een positie die op verlies staat. Een prachtig bedrijf, maar op de beurs even niet populair. Voor ons een prachtige kans om goedkoper wat bij te kunnen kopen.
Op 28 april hadden we in de Professional portefeuille 37 posities waarvan er op dat moment 15 op verlies stonden. Drie daarvan zijn banken die we vrij recent kochten. Drie daarvan zijn dividend fondsen die jaarlijks 6 tot 10% dividend opleveren, alleen dat ontvangen dividend nemen we niet in het portefeuille overzicht mee. Het dividend gaat dus wel naar de belegger, maar de beurskoers van die fondsen loopt op dit moment niet meer gelijk op. Het verlies is dus op dit posities in het echt veel minder groot dan het overzicht doet vermoeden.
Verder drie verliesposities in de water trend. We waren daarin echt te vroeg. De belangrijkste verliezen zijn echter posities die Warren Buffett ook in bezit heeft. Beleggers schrokken van een omzetwaarschuwing. Eén van de twee bedrijven gaf aan minder dan eerder verwacht te gaan omzetten. Korte tijd later kwam de mededeling dat echter wel een recordjaar verwacht bleef worden. Helaas was er toen al 45% tot 50% van de koers af. De aandelen staan nu nog 37% op verlies en in één daarvan kochten we al bij en staan we op een leuke winst op de tweede positie.

Genoeg over de verlies posities, we hebben dus ook 22 posities die per 28 april 2008 op winst staan.
5 posities hebben we op 100% winst de investering terug op kunnen nemen. Op één aandeel haalden we op 228% voor een tweede keer een leuke winst binnen. (we maakten toen een extra 1480 dollar cash terwijl het ons verhoudingsgewijs weinig aandelen kostte.)
Tussen 0% en 10% winst staan 7 aandelen.
Tussen 10% en 20% winst staat  1 aandelen.
Tussen 20 en 30% winst staan 3 aandelen.
Tussen 30% en 40% winst staan 2 aandelen
Tussen 40% en 50% winst staat  1 aandeel
Tussen 50% en 60% winst staat 1 aandeel
Tussen 60% en 70% winst staat  1 aandeel
tussen 70% en 80% winst staan geen aandelen
Tussen 90% en 100% winst staat 1 aandeel. Dat aandeel heeft overigens daarna de 100% ook gehaald en daarom hebben we nu per 7 mei 2008 6 posities die meer dan 100% rendement gehaald hebben.

Overigens hebben we in portefeuille minder dan 37 verschillende aandelen/fondsen. We houden namelijk in enkele aandelen/fondsen meerdere posities aan, die we als aparte positie blijven noemen.
Het is namelijk niet de bedoeling zo veel mogelijk fondsen te hebben, maar ons juist te concentreren op enkele fondsen die we zeker willen hebben.

Vorig artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *