LADEN

Typ om te zoeken

Dividend fondsen

Laatste Nieuws

Dividend fondsen

Laat het duidelijk zijn, ik ben geen voorstander van veel dividend ontvangen. Immers, het is een koekje van eigen deeg, want het dividend gaat van de koers af. Verder heb ik vervolgens het probleem een andere bestemming voor het ontvangen geld te moeten zoeken. Toch koop ik in BeursAccent vrijwel alleen aandelen van bedrijven die dividend uitkeren. De reden is simpel. Het is gebleken dat bedrijven die jaarlijks dividend uitkeren veel beter geleid worden dan bedrijven die dat niet doen. BeursAccent is er voor de winst, niet voor het vermaak.
Ik hoor ze het nog zeggen, de CEO’s van Versatel en UPC. Ze keerden geen dividend uit en gingen niet voor de winst, want alles werd in de groei van de onderneming gestopt. Beleggers hebben het geweten. Hun financiële boekhouding was een rommeltje en ze waren blind voor risico’s die ze namen. Er was geen discipline binnen de top van die ondernemingen. Bedrijven die jaarlijks dividend uitkeren hebben die discipline vaker wel en leveren beleggers uiteindelijk meer geld op.
Dividend uitkerende bedrijven zijn meestal winstgevende ondernemingen en daarbij zijn ze zich heel bewust van het feit dat ieder jaar een deel van de verdiensten cash moet zijn om uitgekeerd te kunnen worden. Saaie bedrijven, maar die jaarlijkse rendementen zijn echt genoeg en tellen flink door.
Beleggers die eenmaal door hebben dat winstgevend beleggen in feite saai beleggen is, die kunnen een mooi rendement maken. De meeste beleggers zien en gebruiken beleggen echter vooral als vermaak.
Vermaak mag wat kosten, en dat doet het dan ook. Vaak zien ze hun vergissing pas in als het geld op is.
Soms vraagt iemand me wel eens waarom ik ben gaan schrijven over beleggen. Ik schreef de eerste vier jaar (1993 tot 1997) zonder er een cent aan te willen verdienen. Het was puur om particuliere beleggers een spiegel voor te houden en ze te laten zien hoe ze hun geld aan het weggooien zijn. De marketingmachine van de financiële wereld heeft meer dan 100 jaar ervaring en weet precies hoe ze u van uw geld moet losmaken. Ze verzinnen in een steeds sneller tempo producten om dat voor elkaar te krijgen.
Ik hoop met mijn publicaties een ander geluid te laten horen. Ik doe dat door deze nieuwsbrief iedere dag weer gratis te schrijven en aan onder andere u te verstrekken. Dat kost heel wat tijd, maar als ik het niet ontzettend leuk zou vinden, was ik er al lang geleden mee gestopt. Ik hoop dat die drive gewaardeerd wordt.
Stuurt u de Beursbox Nieuwsbrief gerust eens door aan andere beleggers.
Heeft u zelf al een gratis abonnement? U kan hier inschrijven. U bent tot niets verplicht en kunt op ieder gewenst moment weer uitschrijven.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *