LADEN

Typ om te zoeken

Maandelijks beleggen

Laatste Nieuws

Maandelijks beleggen

U heeft het ongetwijfeld ook wel eens gelezen, de methode waarbij u iedere maand een x bedrag aan beleggingsfonds aandelen koopt. Deze methode is jarenlang vooral door Robeco gepromoot in de tijd dat beleggen nog ‘moeilijk’ was voor particulieren. Immers koste het toen nog 42 gulden per transactie om wat aandelen te kopen.
Nu omgerekend nog altijd bij een paar banken, maar ik betaal ondertussen slechts 1 dollar per transactie.
Die methode van iedere maand kopen is op zich niets mis mee. Het elimineert de schommelingen in de markt. Is de beurs omlaag, prima, dan koop je deze maand goedkoop in.
Het probleem dat ik met de methode heb zit hem niet in dit deel. Ik gebruik de methode van iedere maand kopen zelf ook. Zo koop ik iedere maand één aandeel dat ik als ‘de opvolger van Berkshire Hathaway’ heb betiteld.
Het probleem wat ik heb, zit hem in de beleggingsfondsen. Die zijn gewoon te duur. Immers zit er meer aan kosten in dan de 0,5% transactiekosten. Een jaarlijkse extra fee van 1% houdt al in dat u al 10% rendement kwijt ben als u tien jaar lang de methode volgt. Meer nog, want over die 1% van het eerste jaar had u nog tien jaar lang rendement kunnen hebben.
Nu is 1% fee niet zo heel enorm, maar vaak is dat NOG niet alles. Immers maakt het fonds ook kosten bij een en verkoop van het fonds zelf. Waar gaan die vanaf? Meestal komen die ten laste van het resultaat en kost het dus nog weer extra rendement. Een paar jaar geleden kwam het zo met de kosten op gemiddeld 8% uit.
En met 8% hebben we wel een probleem. Zelfs met 4% hebben we dat al. Als u dan in plaats van een beleggingsfonds iedere maand voor 1 dollar een kwaliteits aandeel zou kopen, dan zou u wel enorm veel meer rendement scoren ten opzichte van een beleggingsfonds. Immers 12 dollar ten opzichte van 4% van het totaal is nogal een verschil.
Daarbij komt dat de meeste beleggingsfonds beheerder amper beheren. Ze volgen een index en voegen vrijwel niets toe. U bent dus minstens 4% per jaar kwijt voor vrijwel geen meerwaarde. Als u een ‘breed’ indexfonds koopt, zoals Berkshire Hathaway is, maar zo zijn er meerdere, dan zult u dus uiteindelijk veel meer netto gaan overhouden. Echt winstgevende beleggingsfondsen blijken immers bijzonder zeldzaam te zijn, zeldzamer dan brede indexfondsen waar u die ‘beheerskosten’ niet heeft.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *