LADEN

Typ om te zoeken

Fibonacci, de man

Laatste Nieuws

Fibonacci, de man

Leonardo Fibonacci da Pisa, was een 13e eeuwse wiskundige die, wat we nu noemen, de Fibonacci reeksen (her)ontdekte. De donkere middeleeuwen waren dus niet zo donker als we vanuit de geschiedenis boeken leren. Overigens kenden de Arabische en Indische landen geen ‘donkere’ middeleeuwen. Die landen waren toendertijd juist een lichtend voorbeeld van kennis en wetenschap. Fibonacci was een man van aanzien in Pisa en zoon van een prominente zakenman. Leonardo kreeg daarom de kans om de landen rond de Middellandse zee te bezoeken en leerde niet alleen meerdere talen, maar verkreeg ook wiskundige inzichten die op dat moment in Europa niet meer aanwezig waren. Na de val van het Romeinse rijk was Europa namelijk in verval geraakt en Pisa was één van de eerste steden die dankzij handel weer tot bloei kwam. Fibonacci introduceerde in Europa het decimale telsysteem. Iets dat toendertijd in Arabië en India al volledig bekend en gebruikt werd.
Frederik de tweede, de keizer van het Heilige Roomse Rijk is ooit Fibonacci in Pisa op komen zoeken. Dit vanwege de introductie van het decimale telstelsel door Fibonacci. Dit bezoek vond plaats in 1225.
De keizer gaf Leonardo enkele wiskundige opgaven die hij mocht proberen op te lossen. Leonardo kon dat met zijn decimale telsysteem zonder problemen doen. Toen hij in 1228 zijn boek "Liber Abacci" herzag, heeft hij de herdruk opgedragen aan Frederik de Tweede.
Wat heeft Fibernacci met de beurs te maken? Pas in de jaren vijftig van de vorige eeuw werd dat duidelijk. Pas tien jaar geleden was het min of meer algemeen geaccepteerd. In sommige opzichten zijn de donkere middeleeuwen blijkbaar nog altijd actueel. Ik raad u van harte het boek "Key tot Market Behavior" van Frost en Prechter aan.
Kijkt u hier voor meer informatie: https://www.beursbox.nl/key.html.

Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *