LADEN

Typ om te zoeken

Beleggen op margin

Laatste Nieuws

Beleggen op margin

Beleggen op margin houdt in dat u als belegger met als onderliggende waarde uw aandelenkapitaal andere aandelen kunt kopen. Stel even dat uw aandelen een waarde hebben van 100.000 euro, waarbij de bank u ruimte geeft om op basis van die aandelenwaarde voor 70.000 euro extra te beleggen. U kan dan met uw portefeuille van 100.000 euro voor in totaal 170.000 euro aan aandelen kopen.
Er zijn beleggers die deze kans graag pakken, want het is een hefboom op hun vermogen. Het gaat goed, tot het gierend mis gaat. Hoe dat het keer op keer gierend uit de hand loopt, leg ik hieronder uit.
– Stel dat door een forse en snelle beursdaling de waarde van uw basis portefeuille terugloopt naar 80.000 euro. U mag dan van de bank nog slechts 70% van 80.000 extra beleggen. Dat is dus niet ter waarde van 70.000 euro, maar slechts ter waarde van 56.000 euro.
Als u dus volbelegd op margin was, dan moet u snel minstens 14.000 euro lappen, anders past de bank de margin call toe en verkoopt ze ter waarde van tenminste 14.000 euro aan aandelen. Aandelen die vanwege de beursdaling al flink lager noteren!
Het probleem is, dat vaak dat het leed niet na één margin call over is. U blijft immers volbelegd en de beurs zakt misschien nog wel verder.
Een belegger die dus aangeroepen wordt om bij te lappen, is zwaar het haasje als deze dat niet direct kan doen. Daarom wijs ik beleggers er keer op keer op dat ze beter niet met geleend geld beleggen. Die beleggingen op margin zijn leuk in bullmarkten, maar eindigen keer op keer in een bloedbad. Doe het dus niet. De bank biedt het wel aan, maar dat doen ze niet omdat het slim en het beste voor u is. Ze doen het omdat er vraag naar is, het ook mag en omdat het ze fors geld oplevert. Die aandelen die u op de bodem moet verkopen worden immers gekocht. Ze worden gekocht tegen bodemprijzen en mag u raden wie bij enorme beursdalingen de grootste kopers van aandelen zijn.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *