Beleggers in RDS, Tomtom, ASML, Unilever, Aegon, Heineken en Philips hebben gekozen voor bekende bedrijven van grote naam. Dat hadden ze in 2008 beter niet kunnen doen. U leest ook hier regelmatig dat je als belegger moet kiezen voor kwaliteitsbedrijven.
Dat u echter op de korte termijn niet altijd goed zit, blijkt wel uit de koersresultaten sinds 1 januari 2008. RDS daalde 20%, Tomtom bijna 50%, ASML daalde 23%, Wolters Kluwer ging 20% onderuit. Unilever daalde meer dan 14%, Aegon meer dan 14% omlaag, Heineken verliest 14% en Philips, die ik zelf ook in de lange termijn portefeuille heb, daalde vanaf 1 januari met ruim 15%.
Nu ga ik hier niet verklaren dat alle hierboven genoemde bedrijven ‘kwaliteitsbedrijven’ zijn volgens de voorwaarden die ik er zelf aan stel. Dat is namelijk pertinent niet zo. Wel zijn het een paar van de meest bekende aandelen die in Nederland op de beurs genoteerd staan. Iedere (bank)analist zou zonder gêne dit lijstje aandelen aan u durven te presenteren.
Ik las ergens dat particuliere beleggers de laatste maanden de index verslagen hebben. Dat kan goed kloppen, want de gemiddelde particuliere belegger gaat vaak voor kleine(re) (gok)aandelen, zoals de ook in de AEX noterende aandelen Corporate Express, dat 50% steeg, of herstelkandidaat Vedior, dat 5% steeg.
Dat het in België niet veel beter was, bewijst het feit dat de Bel20 enkele aandelen kende die ook fors onderuit gingen. Omega Pharma daalde 35%, UCB daalde 27,5%, Belgacom ging bijna 14% onderuit. KBC, Mobistar, Delhaize, Solvay en Van de Velde daalden alle tussen de 10 en 16% in waarde. Alleen wie Bekaert, Dexia en Cofinimmo Sicafi in portefeuille had, kon de index verslaan. Die drie aandelen stegen zo’n 5%. Het lijkt dan moeilijk vol te houden dat kwaliteit loont, en toch is het zo. U moet als belegger echter wel weten wanneer u die kwaliteit koopt. Een prachtig bedrijf, maar tegen een te hoge waardering, is GEEN kwaliteit. Dat lijken veel beleggers te vaak niet te beseffen. De schuld daarvoor ligt vaak bij bankanalisten, die aandelen met een te hoge waardering te makkelijk aan particuliere beleggers aanbevelen.
Zelfs al laat u zich adviseren, u moet zelf blijven nadenken en u niet alles laten aansmeren dat u voorgesteld wordt. Een bankadviseur zit er primair voor de winst van de bank, niet voor uw winst. Vergeet dat nooit, hoe aardig of ter zake kundig de (bank) adviseur ook mag overkomen.