LADEN

Typ om te zoeken

Klimaatwaanzin

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Klimaatwaanzin

Nederland moet volgens een rapport veel meer gaan betalen aan klimaatbeleid.
Eén van de genoemde redenen is: “Op dit moment stoot de gemiddelde Nederlander veertig keer meer broeikasgassen uit dan de gemiddelde Tanzaniaan.”
Die reden is voor een deel waarheid en voor een deel bullshit.
Wij hebben hier een winter en 70% van onze consumenten energie consumptie komt vanwege het verwarmen van onze huizen.
Helaas (en daar klopt het wel) gebruiken we ook steeds meer energie om onze huizen te koelen. Dat deden we tot tien jaar geleden beter.
Daarbij doen wij veel binnen, terwijl in Tanzania het leven veel meer buiten plaatsvindt. Dat scheelt enorm in de energieconsumptie.
Nu kan je meerdere dingen doen.

  1. Je kan Nederland met hoge belastingen ‘straffen’ voor het energiegebruik van nu en het verleden.
  2. Je kan in Nederland (en België) beter bouwen zodat zowel verwarmen als verkoelen veel minder energie nodig is.
  3. Je kan Tanzania helpen hun energieverbruik duurzaam op te zetten
  4. We kunnen hier veel meer doen om ons energieverbruik bewust te verminderen. Het is immers ook vooral een gedragsverandering.

Ik denk dat mogelijkheid één niet compleet genegeerd moet worden, maar ook pertinent niet de boventoon moet voeren. Onze energieconsumptie heeft de welvaart in heel de wereld doen toenemen. Het is nu alleen zaak die welvaart eerlijker te verdelen.
Punt twee is belangrijk, maar daarbij moeten we ook kijken naar bestaande bouw. We moeten daar hard aan werken zodat we veel minder energie voor verwarmen én verkoelen nodig hebben.
Punt drie moet geen straf zijn. Punt drie zou immers vooral een zakelijke kans moeten zijn. Waarom moet een overheid zich daar mee bemoeien? Geld geven aan corrupte landen is zinloos. Dat is echter wel wat er gaat gebeuren als je het aan de overheid over gaat laten. Ondernemers en ondernemingen moeten er wat in zien. Als het risico van mislukken te hoog is, laat het dan maar.
Punt 4 is wel gebleken tijden de energieprijsstijging van 2022. Ineens bleek 21,5 graden in de woonkamer ook 19 graden te kunnen worden. Het energieverbruik om te verwarmen ging enorm omlaag. Het kán dus wel.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *