LADEN

Typ om te zoeken

Je eigen chips maken / jatten

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Je eigen chips maken / jatten

In de VS en China is men nu druk aan het werk om de afhankelijkheid van chips uit Taiwan te verminderen. In Taiwan is een enorm watertekort ontstaan door toenemende droogte en de chipfabrieken hebben daarop hun productie moeten verminderen. Men heeft te lang te weinig gedaan aan duurzaam produceren en het hergebruiken van water. Het was nooit een groot probleem en het milieu… ach ja.
Maar het zelf produceren van chips is niet makkelijk. Het is een extreem ingewikkeld proces waarbij de technieken tot het uiterste gaan waar de mensheid en onze technieken toe in staat zijn.
Dat niveau haal je niet even met een vloek en een zucht. Taiwan deed er veertig jaar over om er te komen.
Mogelijk is dat ook één van de redenen dat China nu wat nadrukkelijker kijkt naar de overname/verovering van Taiwan.
Het is één ding om chips te produceren met machines die je van elders koopt. Het is een ander ding om machines te maken waarmee je nog weer verder gaat ontwikkelen. Kijk bijvoorbeeld naar ASML.
Dát niveau is nog weer een belangrijke stap die je dan moet nemen. Dat ASML onderwerp is van Chinese bedrijfsspionage is daarom geen verrassing.
Wat wel een verrassing is, is dat ASML daar nog altijd redelijk naïef in is. Dat is een beetje Nederland eigen zullen we maar zeggen. We zijn wat dat betreft veel te open.
Het bracht ons waar we gekomen zijn, maar het maakt het voor China wel erg makkelijk om er mee aan de haal te gaan.

Tags
Vorig artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *