LADEN

Typ om te zoeken

Italiaanse EU exit is niet langer ondenkbaar (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Italiaanse EU exit is niet langer ondenkbaar (Tom Lassing)

De huidige Italiaanse regering wil een budget indienen dat volledig ingaat tegen de regels die zijn afgesproken binnen de EU.
Dan is het de vraag, wijkt de EU, of wijkt Italië en wat als geen van beide wil wijken?
De meeste logische stap is dat de EU wijkt. Dat heeft ze tot nu toe bijna altijd gedaan. Het waren nota bene Duitsland en Frankrijk die ooit als eersten de gemaakte afspraken niet nakwamen. Die landen kregen toen respijt. Waarom zou Italië dat niet kunnen krijgen?
Er is echter wel wat veranderd sinds die tijd. Griekenland is tot het bot uitgeknepen omdat ineens de afspraken heilig verklaard werden. Waarom Griekenland extreem kort houden en de teugels laten vieren als Italië moedwillig de regels aan haar Italiaanse laars lapt?
Maar stel even dat de EU Italië een enorme boete geeft. Het land houdt zich niet aan de afspraken en die straf je dan door het ze nog moeilijker te maken?
Een exit (EXITalia) is dan eigenlijk de enige weg uit die ellende.

exitalia, eu
Maar Italië is Groot Brittannië niet. De Engelse economie kan zonder de EU. We zien hoe moeilijk het dan nog is, maar de Engelsen redden het wel. Italië is echt een ander verhaal. Het land houdt zich niet aan de afspraken omdat ze het zelfs binnen de EU economisch eigenlijk al niet redden. De enige ‘winst’ die ze pakken bij een EXITalia is dat hun munt ongetwijfeld fors zal devalueren. Uit de EU is namelijk ook uit de euro.
Italië gaat dan weer terug naar de situatie dat haar munt iedere zoveel jaar aangepast moet worden. Een inflatie van 15%.
Spaargeld gaat dan in Italië verloren. Banken vallen om en de huizenmarkt zal er een enorme dreun krijgen. Italiaanse producten worden dan goedkoper en er op vakantie gaan ook. Maar is dat genoeg voor Italië?
De vraag is ook of de EU een Italiaanse exit gaat overleven. Immers als iedereen maar zo de EU kan verlaten, dan is eigenlijk heel het experiment mislukt. Italië heeft een enorme openstaande rekening bij de ECB. Een rekening die in feite dan nooit meer afgelost gaat worden. De EU kan deze aderlating maar niet zo maar doorstaan.
De EU heeft een tijd leuk gewerkt, maar zelfs zonder Italiaanse exit is toch wel duidelijk dat het nu niet goed met de EU gaat. Met een EXITalia is het gedaan met de EU.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *