LADEN

Typ om te zoeken

China slaat keihard terug (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

China slaat keihard terug (Tom Lassing)

Het is geen geheim dat de VS onder Trump en China elkaar niet liggen.
De VS kan China harder raken dan andersom is de gedachte van Trump. China heeft die handschoen opgepakt en heeft de VS geraakt op een heel gevoelig punt.
Het is namelijk ook geen geheim dat Trump weinig op heeft met het milieu. China daarentegen is nu de grote vervuiler en heeft zich ten doel gesteld daar heel snel wat aan te doen. Het heeft haar eerste milieudoelen drie jaar eerder dan verwacht bereikt en loopt dus enorm voor op de planning.
China heeft nu een manier gevonden om haar doelen nog weer veel sneller te halen en daarbij de VS extra met een probleem op te zadelen.
Dat punt is de acceptatie van gerecyclede spullen. Plastic, papier, glas en staal praten we dan vooral over.


China was voor die producten de afvalbak voor de VS. 90% van wat er in de VS gesorteerd werd, ging naar China.
China heeft nu de voorwaarden verscherpt. Ze heeft dat zo gedaan, dat het de VS vrijwel onmogelijk is om tegen acceptabele kosten nog gesorteerd afval naar China te verslepen. China heeft dus geen importverbod ingesteld, maar ze heeft slechts de regels rondom de zuiverheid van het afval fors aangescherpt.
Het was altijd een gouden deal, want de vrachtschepen kwamen vol in de VS aan, maar gingen vaak lang niet vol terug. Vrachtruimte van de VS naar China was dus spotgoedkoop. Ideaal om dus tegen extreem lage kosten alles naar China af te voeren.
Nu China die rommel niet meer binnen krijgt, kan ze haar milieudoelen nog sneller halen. De VS daarentegen stapte al uit het akkoord van Parijs en kan op geen enkele wijze nu nog de eerder gestelde milieudoelen gaan bereiken.
Het afval in de VS was eerst veel geld waard, maar ze verzuipen er nu in en de prijs is totaal ingestort. Prachtig gesorteerd afval wordt nu noodgedwongen gewoon naar de stort afgevoerd. Er is wereldwijd de capaciteit niet om het Amerikaanse afval af te nemen. Daarbij is er ook de scheepsruimte niet. Er varen bijvoorbeeld vrijwel geen lege schepen van de VS naar Vietnam. Daarnaast kan een land als Vietnam maar een fractie aan van wat China kon verwerken.
Het enige land waar enorme volumes nog wel heen kunnen, is India, maar ook dat land is een dwerg als we het vergelijken met de capaciteit van China. Het heeft de ruimte niet om nog meer te gaan verwerken.
In de VS is nu een hele sector failliet aan het gaan omdat Trump zo graag ruzie zoekt met China. In deze sectorstrijd is er vooral één verliezer en dat is de VS. China is hier geen winnaar, maar verliezer is ze ook niet.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *