Tot een paar jaar geleden was er niemand die met droge ogen zou beweren dat kernenergie ‘groen’ is. Die opvatting is volledig veranderd toen men begon te beseffen dat er bij de opwekking van elektriciteit uit kernenergie geen CO2 vrijkomt. CO2 was het grote probleem, dus kernenergie had een ander imago nodig.
Het werd daarom ineens een groene energiesoort.
Maar is het ook groen?
Immers, uranium moet met veel moeite uit de bodem gewonnen worden, de verwerking van het basismateriaal is vervuilend en kernafval is ook niet bepaald een onschuldig goedje.
Greenpeace wil nu van de rechter weten of de kwalificatie van kernenergie als groene en duurzame energievorm wel juist is.
De kwalificatie als ‘groen’, maakt dat de grote aanbieders van kernenergie nu aanspraak kunnen maken op groene subsidies die voorheen vooral voor zonne- en wind energie bestemd waren.
Ineens komt op die markt met vooral kleine aanbieders een aantal wereldspelers die enorme happen uit het duurzame en groene budget willen grijpen.
Waar het Greenpeace echter meer om te doen is, is het feit dat de EU zelf een aantal regels rondom de kwalificering heeft opgesteld en Greenpeace is van mening dat de EU deze eigen regels nu met voeten treedt.
De rechter gaat dus niet zelf bepalen wat groen is en wat niet, maar de rechter doet dat op basis van de regels die door de EU zijn vastgesteld. Terecht dat Greenpeace dit aan de rechter voorlegt.
Is kernenergie ‘groen’?
