LADEN

Typ om te zoeken

Inflatie en de huizenprijzen

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Inflatie en de huizenprijzen

Is inflatie goed voor de huizenprijzen?
Er zijn plussen en minnen… Laat ik er eens een paar opnoemen…
Min is het feit dat bij inflatie ook de rente oploopt. Dat maakt lenen duurder. In 1923 was er hyperinflatie in Duitsland. Het was 100 jaar geleden echter een andere wereld. Er werd nog niet massaal geleend voor het kopen van een huis.
Er waren dus over het algemeen dus geen extra (bank of rente)kosten voor de eigenaren.
Nu is dat anders. De meeste huiseigenaren in Nederland en België hebben een hypotheek. Wie een hypotheek heeft met variabele rente, die gaat bij oplopende inflatie en stijgende rentes direct ‘voelen’ dat het duurder wordt.
Wie een hypotheek heeft die nog heel veel jaren loopt, zal er aanvankelijk voor wat betreft woonlasten weinig van voelen.
Maar huizen zullen voor starters wel ‘duur’ aanvoelen door de oplopende rente. Dat is niet gunstig voor de prijzen.
Positief (tussen aanhalingstekens) is dat inflatie de koopkracht aantast. Het bedrag waarvoor je een huis gaat kopen zal dus wel stijgen, maar de waarde van dat bedrag (de koopkracht) is afgenomen. Het huis moet dus wel meer euro’s kosten, maar met die euro koop je minder. We zien dus huizenprijzen in waarde stijgen, maar vergeleken de prijs van bijvoorbeeld goud dalen de huizenprijzen.
Heb je dus goud i.p.v. euro’s, dan kan je goede zaken doen als de inflatie hard oploopt.
Bij een hard oplopende inflatie, maar geen inflatie crisis, zullen eigenaren die geld geleend hebben en goud bezitten mogelijk met die goud voorraad het huis kunnen afbetalen.
Helaas echter is het niet zo dat de goudprijs exact zal meelopen met de inflatie. Dat komt mede omdat centrale banken er alles aan zullen doen om de prijs van goud op dat moment te drukken. De banken willen immers niet dat je via die gouden weg je schuld en dus afhankelijkheid van de banken gaat verliezen.
Wordt het wel een inflatie crisis met hyperinflatie, dan verwacht ik een noodwet waarbij je als huiseigenaar niet langer je hypotheek mag aflossen tot er een situatie bereikt is waarbij de banken geen verlies gaan maken.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *