Als de stroom uitvalt, dan vallen ook vrijwel alle in Europa geïnstalleerde zonnepanelen uit. Zeker als u zelf geen zonnepanelen heeft, realiseert u zich dat niet. Vrijwel alle zonnepanelen zijn op het lichtnet aangesloten en helaas heeft bijna niemand in Nederland en België het zo geregeld dat je ook eventueel autonoom stroom kan opwekken.
In feite zou deze faciliteit verplicht moeten worden gesteld.
Ik hoop dan ook dat bij het schrappen van de salderingsregeling er de verplichting komt. Verplichting roept ongetwijfeld weerstand op, maar soms moet je consumenten voor hun eigen bestwil beschermen.
Het is immers je eigen voordeel dat als de stroom op het net uitvalt, dat je eigen stroomvoorziening intact blijft. Daarvoor is enige software nodig, maar ook hardware in de vorm van een accu of batterij.
Die hoeft niet vreselijk groot te zijn. Als je slechts vijf minuten kan overbruggen, dan kan je in ieder geval nog netjes de computer en andere apparatuur uitzetten.
Ben je echter in staat om het beter te doen en een langere periode kan overbruggen, dan zou je kunnen gaan voor een systeem waarmee je dagen vooruit kan. Misschien is zelfs een samenwerking in de wijk mogelijk, waarbij je als wijk samen een wijkbatterij aanschaft en samen los van het elektriciteitsnet gaat. Heb je een elektrische auto, dan zou je die accu ook aan je autonome netwerk kunnen koppelen.
Voor de veiligheid een goede zaak, want de situatie waarbij een hacker of een buitenlandse mogendheid de elektriciteit vaker en misschien zelfs wel voor flinke tijd uitgeschakeld, wordt steeds reëler. Losse netwerken die afgezonderd kunnen worden van het wereldwijde Internet zijn dan een groot goed.
