Klanten van de Rabobank hebben in 2014 een recordbedrag aan hypotheken afgelost. In totaal werd er ter waarde van 4 miljard euro aan hypotheekschulden afgelost.
Voor de betrokken personen een enorm goede zaak. Met die stap zijn ze verlost van rentebetaling over 4 miljard aan schulden die in feite door de Rabobank verzonnen waren.
Er is echter ook een nadeel te noemen. Dat nadeel is dat de Nederlandse economie dus 4 miljard minder geld rond kan laten gaan. Het verzonnen geld is door de aflossing weer verdwenen.
Dat is deflatie.
Uiteindelijk is het zo dat AL ons geld bestaat uit krediet. Als we dus alles zouden willen aflossen, dan is er geen enkele euro meer over.
Over deflatie gesproken.
Nu zou het voor de portemonnee en voor de financiële ruimte per gezin goed zijn als de schulden fors minder werden. Aflossen is dus individueel bezien een heel goede zaak. Echter is het voor de gehele economie een ramp omdat we nu eenmaal met funny money werken.
In dat licht bezien is het verzinnen van 1140 miljard door de ECB geen slechte zaak. Echter verzinnen ze het geld wel, maar wederom is het schuld.
In plaats van individueel, betalen we die schuld gezamenlijk.
Zo blijven de banken heel veel funny money houden en vandaar uit hun inkomsten en zo kunnen we aflossen wat we willen, maar we blijven de banken een enorme berg aan rente betalen.
Als ik een advies mag geven… Los uw hypotheek zo veel mogelijk af, of probeer de rente zo laag mogelijk te krijgen en zo lang mogelijk vast te zetten. De lage rente zal er niet eeuwig zijn.