LADEN

Typ om te zoeken

Hoe gaat het in Brazilië (Tom Lassing)

Bedrog en fraude Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Hoe gaat het in Brazilië (Tom Lassing)

Als beleggers kijken we vaak naar Brazilië via enkele grote bedrijven die op de Amerikaanse beurzen genoteerd staan.
Het is politiek gezien rampzalig gegaan met Brazilië en dat is enorm jammer, want met twee grote sporttoernooien had het land een enorme economische boost moeten krijgen. Die boost is uitgebleven omdat politici de zaak via corruptie naar de knoppen geholpen hebben.
Kans verkeken.
Maar nu verder.
Kijken we naar Petrobras, dan weten we dat het bedrijf volkomen verweven was met de politiek. Dit was niet de oorzaak van de corruptie, het was de corruptie.
Het bedrijf wist dat het extreem nauwe contacten moest hebben met de leidende politici, anders zouden er ongetwijfeld nadelige besluiten genomen worden. Toen de corruptie uitkwam waren ze slechter af… Althans, de beleggers. De meeste politici en zakenmensen hebben er nog niet zo veel last van gehad. De president is gewipt, de parlementsvoorzitter is gewipt en nog enkele andere toonaangevende personen, maar niemand is in de gevangenis gekomen. Ze hebben slechts hun openbare ambt moeten opgeven ten gunste van andere (corrupte) concurrenten.
Het gaat immers niet om enkele corrupte politici. Het gaat om alle politici en alle zakenmensen. Corruptie is nu eenmaal zoals het werkt in Brazilië. Je kan wel iemand wippen, maar dan komt simpelweg een ander met dezelfde instelling de stoel bezetten.
Zie dat er maar eens uit te krijgen…
Het aandeel PBR stond in mei 2008 boven de 70 dollar. Januari 2016 stond het nog slechts op 3,60. Gisteren werd op 10,8 gesloten. Begin maart werd door BeursAccent een bestaande positie in het aandeel verveelvoudigd. Het heeft op de oude positie (het aandeel werd voor het eerst boven de 30 dollar gekocht) nog niet tot een totale winst kunnen leiden. Het gaat nu wel heel erg goed en die laatste aankoop is nu al wel gratis want de tweede investering werd op 100% winst al wel gehalveerd zodat die tweede investering nu ‘gratis’ is.
Het aandeel VALE stond in de lente van 2008 nog op 40 dollar. Januari 2016 was de koers nog slechts 2,15 dollar. Nu staan we boven de 9 dollar. We zien dus nu in 2016 een enorm herstel. Niet veel beleggers zullen daar van geprofiteerd hebben. Het is namelijk vrij onzichtbaar gebleven. BeursAccent heeft een bestaande positie VALE begin maart op 3,63 dollar per aandeel verdubbeld in aantal aandelen. Dat was een prima besluit. Af en toe is middelen dus geen slechte zaak. De totale positie in dat aandeel staat nu weer op winst. Het wordt nu tijd om ook hier die tweede investering te verminderen om zo die investering van begin maar gratis te maken.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *