Warren Buffett komt er bij mij vaak wel goed af. Hij is een sluwe zakenman, maar zijn goede naam is niet voor niets aan komen waaien.
Toch is er één ding wat me totaal niet zint aan de miljardair.
Hij is namelijk een groot fan van grijze energie en hij is actief bezig om duurzame energie, opgewekt door particulieren, tegen te werken.
Hij gaat daar zo ver in, dat hij bereid is om heel veel mensen die investeerden in zonne-energie panelen op eigen huis een fors oor aan te naaien.
Hoe komt dat zo?
Navada is een staat waar ze energie goed kunnen gebruiken. Het leeuwendeel van de energie komt er van zowel waterkracht alsmede van elektriciteit vanuit het stoken van grijze energie zoals gas, olie en kolen.
Met 320 zondagen per jaar is het een ideale plek om zonnepanelen te gebruiken. Zeker nu waterkracht door de aanhoudende droogte een steeds onzekerder factor wordt.
Helaas is dat niet het belang van Warren Buffett. Die heeft namelijk aandelen in NV Energy. Die elektriciteitsmaatschappij heeft het voor elkaar gekregen dat 18.000 zonnepanelen eigenaren zoveel extra kosten moeten betalen dat ze hun investering in zonne-energie nooit meer terug kunnen verdienen. Hun opbrengst aan energie ging namelijk ten koste van de winst van NV Energy en we weten allemaal dat in de VS winsten heilig zijn.
De beste plek om dus zonne-energie op te wekken wordt nu dankzij lobbyisten die de politiek omgekocht hebben onrendabel gemaakt.
Dat is niet in het beste belang voor Amerika. Het is niet in het beste belang voor het milieu en het is zeker geen reclame voor Warren Buffett, die hiermee een duidelijk signaal geeft dat hij liever 18.000 middenklasse gezinnen een oor aannaait dan een stukje winst delen.
Warren Buffett gooit het er nu op dat hij een miljoen ‘niet zonnepaneel houders’ beschermd tegen de asocialen die zonne-energie opwekken.
Het probleem dat hij heeft met de eigenaren van zonnepanelen is het feit dat ze overdag aan het net leveren, en in de avond energie vragen. Dat probleem hebben we overal op de wereld.
Dat probleem gaat in de toekomst wel opgelost worden, als we energie rendabel kunnen opslaan. Zo ver is het nog niet.
De andere kant van het spectrum wordt bezet door een andere miljardair, namelijk Elon Musk. Die krijgt enorme subsidies om batterijen te ontwikkelen. Hij is schatrijk, net als Buffett, maar om de batterijen te maken en te ontwikkelen heeft hij miljarden aan subsidies nodig.
Ook niet goed…
Ondertussen ziet Buffett wel in dat de toekomst in duurzaam ligt, maar zijn bedrijven zijn nog altijd actief druk doende om wetgeving juist nóg meer te richting op de oude monopolisten, ook waar het straks de opwekking van duurzame energie betreft.
Buffett wil namelijk zelf ook wel investeren in duurzaam, maar dan in extreem grote projecten met zonnecentrales. Het punt is namelijk dat hij de winst wel wil, hij wil alleen de winst pertinent niet delen. Hij gaat dus voor grote projecten die eigendom van alleen hem zijn. Hij wil geen concurrentie van particulieren met panelen op eigen dak. Hij wil daarvoor wel subsidie krijgen. Warren Buffett is namelijk niet vies van subsidies. Hij is er alleen vies van als anderen die krijgen.
De goede naam van Buffett hoort heel duidelijk bij de tijd waarin Buffett zijn grote naam bouwde. De ikke, ikke, ikke periode. De kans is zeer wel aanwezig dat die tijd snel ten einde komt en dat Buffett al vrij snel na zijn dood herinnert zal worden als het icoon van die bepaalde extreem egoïstische periode. De periode waarin superrijken populair werden terwijl ze ondertussen de maatschappij volkomen ontwrichten met hun streven naar winstmaximalisatie voor enkelen terwijl de middenklasse door hen omgebracht werd.
Misschien is de beste oplossing voor solar het wegnemen van alle subsidies op ook echt alle energiebronnen en voor ook echt alle gebruikers. Pas dan zal duidelijk worden dat slechts een fractie van alle energie subsidies naar duurzaam gaat. De meeste energie subsidies gaan namelijk naar vervuilende energiebronnen en naar kernenergie. Nog geen vijfde deel van al het beschikbare geld gaat naar duurzaam.
Prima dus om af te bouwen, maar dan ook wel alles.
Mijn verwachting is dat dan snel zal blijken dat duurzaam zonder subsidies al heel lang kostendekkend is. Er zijn nog wel problemen, maar zonder subsidies zou duurzaam er veel beter af komen.
Wegnemen van alle energiesubsidies zou inhouden dat grote bedrijven en luchtvaartmaatschappijen de echte energie prijs moeten gaan betalen. Die betalen nu amper voor de energie die ze gebruiken. De rekening komt daarmee uiteindelijk bij de middenklasse terecht.
Ook moeten de belastingdeals met grote energieconcerns aangepakt worden. Wij betalen uiteindelijk de voordelen die deze bedrijven weten af te dwingen.
In de strijd tussen de twee miljardairs staat Buffett nu op winst. In Nevada althans. Elon Musk heeft zijn zonnepanelen aanbieding daar van de markt gehaald. Het is voor particulieren in Nevada niet interessant meer om zonnepanelen te laten installeren.