LADEN

Typ om te zoeken

Hoe een economische crisis te overleven

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Hoe een economische crisis te overleven

crisis, overleven, rente

Als een crisis toeslaat, dan gaat alles omlaag. Toch zien we in crisistijden bepaalde mensen enorm veel rijker worden. Wat is hun geheim?
Het belangrijkste geheim is voorbereiding. Al tijdens de economische opgang is de profiteur van de crisis zich al aan het voorbereiden.
Deels is dat terug te zien in de TrendMethodische Aanpak die ik in 1999 publiceerde. U leest deze hier.
Die aanpak gaat er over dat u moet proberen te herkennen in welke marktperiode we zitten en daarop past u uw beleggingen aan.
De methode is nogal gericht op beleggen, dus misschien wat te beperkt voor de scope van dit artikel. U bent mogelijk geen belegger…
Belangrijk is u te realiseren dat ALLES zal dalen. Dat moet u écht begrijpen. Je kan niet immuun voor dalingen worden. Maar… Bepaalde zaken gaan 90% omlaag en andere ‘slechts’ 50%. Als u in de 50% hoek zit, dan maakt u slagen tegenover iedereen die in de 90% hoek zit.
Voor de crisis toeslaat moet u dus zorgen zo veel mogelijk in de 50% hoek te zitten.
Dat wil zeggen: U moet tijdig uit aandelen van bedrijven die niet winstgevend zijn. Die doen het goed in de hype periode, maar als de crisis toeslaat, dan dalen ze ook 90%.
Cash hebben is een groot goed, maar niet alle cash is wenselijke cash. De koopkracht van de nationale munt kan ook zwaar onder druk komen te liggen. U houdt dan wel in naam uw spaargeld, maar reëel kunt u er veel minder voor kopen… Spaargeld is dus maar niet zomaar interessant.
Wel heel interessant is een inkomen dat ook in de crisis blijft komen. Dat kan zijn uit werk, maar ook uit beleggingen. Rendement in de vorm van dividend, maar ook in de vorm van rente of huur.
Het is belangrijk dat er voor u in de crisis een cash flow blijft bestaan.
Het is ook belangrijk dat u dus genoeg cash in bezit houdt. Cash is ook goud en zilver.
Heel veel vastgoed hebben, maar geen cash of huur inkomsten kan u failliet laten gaan. Ook de waarde van het vastgoed zal fors in waarde dalen. Ik kocht eerder dit jaar een huis in de VS voor 37.500 dollar. In 2012 was dat huis nog bijna 85.000 dollar waard en in 2013 nog geen 14.000 dollar.
Begin 2019 betaalde ik 37.500…
Het ging daarbij om dit huis.

U ziet, het is geen hutje, het is een vrijstaande woning met losstaande garage op een 800 vierkante meter grond.
Verschil is, dit huis gaat nu 700 dollar per maand aan huur opleveren. (bruto) Netto hou ik er 200 dollar van over. Dat klinkt als niet veel, maar de kans dat dit huis op termijn weer meer waard gaat worden is aanwezig en ondertussen maak ik toch een aardig rendement van ietsje meer dan 2,5% op mijn vermogen… Ik heb er namelijk niet 37.500 ingestopt, maar slechts 20% daarvan. De rest heb ik geleend tegen 7% rente. Dat is een hoge rente, maar daarmee geef ik dus ook andere beleggers een mooi rendement over hun kapitaal. OOK als de crisis toeslaat.
Ik neem genoegen met minder opbrengst, maar ik hou wel de kans op waardevermeerdering bij uiteindelijke verkoop van de woning.
Die woning moet ik echter wel vasthouden tot na de crisis als deze uitbreekt.
Daarom heb ik niet één, maar momenteel al 21 woningen in mijn bezit en ik ben nog altijd aan het uitbreiden. Het moeten er uiteindelijk minstens 50 gaan worden. Ik sluit niet uit dat ik bij de 50 aangekomen nog niet direct ga stoppen, maar het is wel het eerste doel, liefst te bereiken voor eind 2020.
Het is één voorbeeld van hoe ik zelf de komende crisis wil doorkomen EN hoe ik anderen de kans geef om er ook in mee te doen. Ondertussen heb ik al wel de rente voor nieuw af te sluiten leningen doen dalen tot 6%.
Die 7% was voor iedereen die het aandurfde toen ik nog moest beginnen. Nu ik al meer dan 20 woningen heb, hoef ik niet meer te bewijzen dat ik het kan. Op dit moment ben ik even niet op zoek naar vreemd geld, maar als ik weer nodig heb, dan ga ik dat via dit netwerk doen.
Tijdens de vorige crisis, die van tussen 2008 en 2013, had ik vooral veel spaargeld in de vorm van goud en zilver op de goudrekening. Mijn goud verkocht ik in de zomer van 2011. Nederland in crisis, ik koop een fantastisch huis tegen een afgeprijsde koopprijs.
Mijn forse tuin liet ik verbouwen in 2013. De bedrijven waren blij met omzet en gingen akkoord met een beperkte winst. Mensen aan het werk houden was voor hen op dat moment de eerste prioriteit. Ik had keuze te over in aanbieders. Ik was in staat ze de omzet te gunnen en kreeg er veel werk voor een mooie prijs voor.
Ik zeg niet dat ik hoop op een crisis, maar ik zeg wel dat het mij tijdens zo’n periode relatief vaak voor de wind gaat. Dat komt omdat ik me er al jaren eerder op aan het voorbereiden ben geweest. Het is nog niet te laat…

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *