LADEN

Typ om te zoeken

Hoe de belastingen te foppen?

Bedrog en fraude Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Hoe de belastingen te foppen?

Is het tegenwoordig nog wel mogelijk om op grote schaal en ongezien de belastingen te ontwijken of ontduiken?
Nu, als je een miljard of meer hebt, is dat geen enkel probleem. Je doet dat door trusts op te zetten en zelf als persoon weinig te bezitten.

Elon Musk betaalde de laatste tien jaar zelfs enkele jaren totaal geen belastingen. Hij werd in die tijd de rijkste persoon in de wereld. Het kan dus wel.
Ondertussen huilt hij nu krokodillentranen, want hij moet nu hij de rijkste persoon op aarde is ineens wel enkele miljarden dollars aan belastingen betalen. Zo zielig voor hem… Procentueel betaalt hij nog altijd veel minder als u en ik dat moeten doen.
Waarom zouden miljardairs procentueel minder hoeven te betalen? Dat is toch waanzin?

Maar goed, kunnen wij als relatief arme sloebers ook bepaalde grappen uithalen?

Marktkooplui, kermisexploitanten en anderen die veel cash krijgen, zijn notoire belastingontduikers. Ze houden hun geld cash en zorgen er voor dat er nooit een elektronisch spoor ontstaat. Ze geven (volgens de belastingdienst) slechts een deel van hun omzet aan de belastingen op. De belastingdienst probeert ze te ontmaskeren door hun omzet te schatten. Immers is inkoop en bezoekersaantallen wel vaak in te schatten of zelfs precies bekend. Het is dus een spelletje tussen die cashverwerkers en de belastinginspecteurs. Een spelletje met soms heel vervelende gevolgen als je op bedrog gesnapt wordt.

Al die cash onzichtbaar houden is nog best lastig hoor. Immers, als je kosten maakt, dan willen bedrijven en overheden wel dat je dat elektronische spoor maakt. Zwart geld is dus vaak lastig uit te geven. Je kan het niet ‘even storten’ en dan uitgeven. Immers, dan vraagt de belastingdienst alsnog hoe je er aan kwam.

Wil je dus onzichtbaar vermogen bijeen schrapen, dan moet je het cash houden.

Gouden munten zijn in Nederland al heel lang een must voor de rijkere families. Het is niet voor niets dat gouden tientjes van de Willems nog altijd zeer talrijk zijn. Je kan die muntjes makkelijk overdragen aan je kinderen, zonder dat de belasting er aan te pas komt. Je hebt dus een rijkdom en via die weg draag je dat onzichtbaar over.
Heb je de waarde ooit nodig, dan moet je niet met een zak van die munten bij een handelaar aankomen, want als de som groter is dan 3.000 euro moet hij alsnog een melding bij de overheid doen. De verkoop moet je dus ook liefst zonder elektronisch spoor realiseren.
Het blijft dus wel een oplossing voor relatief klein geld.
Gerommel in de marge dus. Bij kleine vermogens ook niet nodig omdat er een belastingvrije drempel bestaat.

Mijn advies is dus om wit geld niet grijs of zwart te maken.

Als je dus niet schatrijk bent, is het de moeite gewoon niet.
Zelfs een Nederlandse minister had recent een schandaal te pakken. Hij had 25.000 euro via een op zich legaal, maar wel discutabel belastingontwijking trust kanaal geïnvesteerd. Sorry hoor, maar dat is dus echt de moeite niet.

Tags
Vorig artikel

1 Reactie

  1. Ted 7 januari 2022

    Helemaal eens met je advies, als ex-accountant was dat ook altijd mijn advies. Een aannemer bijvoorbeeld kan beter alles wit doen, het scheelt hooguit in de BTW en zwartgeld kan je echt heel moeilijk kwijt, wat de borrelverhalen ook zeggen.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *