LADEN

Typ om te zoeken

Marktbeeld 7 januari 2022

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Marktbeeld 7 januari 2022

  • Zware klappen gisteren voor uraniumaandelen. Heel vreemd want de problemen in Kazachstan zijn niet ongunstig voor uraniumbedrijven elders in de wereld. 40% van alle uranium komt uit Kazachstan.
  • Ook goudmijnaandelen deden het gisteren slecht. Beleggers denken blijkbaar werkelijk dat de FED een oplossing kan bieden door te taperen. Ik ben dan benieuwd wanneer het licht voor die verkopers aangaat.
  • De situatie in Haïti is dramatisch te noemen. Bendes maken de dienst uit in de hoofdstad en moorden zijn degalijkse kost.
  • Die Haïtiaanse toestanden beginnen we ook in Nederland te zien. De A2 werd gisteren drie kwartier afgesloten omdat een bende het voorzien leek te hebben op een misdaadjournalist. De politie greep in door die belangrijke snelweg drie kwartier te sluiten. De schade voor de economie… vele tientallen miljoenen.
  • Om de gascrisis aan te pakken gaat de Groningse gaskraan weer open. De extra gasproductie is ook nodig omdat een stikstoffabriek in Zuidbroek niet op tijd gereed is. Buitenlands gas moet in die fabriek omgevormd worden zodat het geschikt wordt voor het Nederlandse gasnet. Daarbij is de Duitse productie van geschikt gas lager dan verwacht. Het is de perfecte storm voor Groningen.
  • Er worden meer hypotheken overgesloten dan nieuw afgesloten. Leuk voor de adviseurs in de sector.
  • Opmerkelijke uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Een bakker mag weigeren iets voor jou te maken op basis van de tekst die je op je taart wilt hebben. Dat lijkt niet zo belangrijk, maar de poort is nu opgezet naar steeds verdere weigeringen om service te verlenen. De vraag is nu vooral hoe ver dat mag gaan. In feite zien we in de VS hetzelfde waarbij Social Media bedrijven zelf mogen bepalen welke klanten ze mogen weigeren. De deur is wijd open gezet naar discriminatie en censuur door bedrijven.
  • China wil dat klanten meer zeggenschap krijgen over de algoritmes waar ze aan blootgesteld worden door online social media bedrijven en zoekmachines. Dit kan vooral voor bedrijven als Alibaba en Tencent flinke impact hebben. Niet alle regels in China zijn slecht, dat blijkt wel weer.
Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *