LADEN

Typ om te zoeken

Het zwarte Wall Street

Bedrog en fraude Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Het zwarte Wall Street

In 1921 was er is de stad Tulsa (Oklahoma, USA) een heel welvarende en drukke wijk waarin vrijwel alleen zwarte Amerikanen woonachtig en actief waren. Het was een drukke bedoening daar, met clubs, winkels en een actieve zwarte bevolking die zich aan het ontplooien was.
Diezelfde tijd was er in Oklahoma een heel actieve KKK.
Officieel was het geen beleid dat zwarten en blanken in aparte wijken woonden, maar in Oklahoma was het wel onofficieel voorgeschreven. De zwarten hadden dus geen keuze en ze maakten het gedwongen samenzijn tot een enorm succes.
De KKK zag met lede ogen aan hoe die actieve zwarten zichzelf uit de misère aan het werken waren.
Die toenemende zwarte welvaart zette bij de lokale blanken kwaad bloed en het was wachten op de vonk die het kruitvat zou laten ontploffen.
Die vonk kwam in de vorm van een akkefietje in een lift. Een zwarte jongeman van 19 stapte in een lift die bediend werd door een blank meisje van 17.
Toen de lift weer open ging, kwamen ze beide naar buiten rennen. Men dacht dat de 19 jarige het 17 jarige meisje aangevallen zou hebben. Ze heeft die beschuldiging echter nooit geuit. Ze kunnen dus net zo goed van een spin geschrokken zijn of één van hen was gestruikeld waarop de ander ook schrok…
Het verhaal kwam vol sensatie in de krant en dat werd min of meer de oproep om te komen rellen.
De jongeman werd de dag erop aangehouden en een groep blanke groep onruststokers wilde hem lynchen.
Daarop kwam een groep zwarten aanzetten om dat te voorkomen en de zaak liep vervolgens gierend uit de hand.
Er vielen schoten en de eerste 12 personen kwamen om het leven.
De volgende dag kwam een enorme groep blanken aanzetten en die hebben uiteindelijk heel de wijk in de brand gestoken. We praten hier over meer dan 1250 woningen en enkele winkelstraten met winkels, kerken en een ziekenhuis die werden platgebrand. Zeker 10.000 personen raakten dakloos. Officieel kwamen er 36 mensen om…
Niet officieel gingen er geruchten dat zeker 300 lijken stiekem werden afgevoerd en in een geheim massagraf gestopt.
Er waren zelfs privé vliegtuigen die vanuit de lucht met geweren schoten en flessen brandende terpentine lieten vallen.
Pas na anderhalve dag kwam de Nationale Garde de orde herstellen. Toen stond heel de wijk al in brand.
Daar waar de Turken de Armeense kwestie ontkennen, daar hebben de Amerikaanse autoriteiten deze walgelijke toestand in de doofpot gestopt.
Wat we nu nog weten en hebben, is vooral vanuit blank radicale hoek bewaard gebleven. Die KKK leden maakten namelijk ansichtkaarten van de foto’s van de rellen en de branden. De lokale overheid vernietigde alle dossiers. De KKK leden waren trots op hun acties en bewaarden de fotografische bewijzen. Dat komt nu dus goed van pas.
De stad Tulsa heeft nooit onderzoek willen doen. In de jaren zeventig waren er pogingen om het gebeuren van 50 jaar eerder in herinnering te brengen, maar het lukte de autoriteiten en de kranten om het nog altijd te onderdrukken.
Pas in 1996 werd officieel erkend dat er “iets’ vreselijks had plaatsgevonden. Toen waren er nog enkele personen die het hadden meegemaakt in leven. Ze werden geïnterviewd. Nu in 2020 is iedere getuige dood en hebben we alleen die verhalen nog. Verder is er akelig weinig over bewaard gebleven.
Pas in 2020 werd in scholen in Tulsa bekend gemaakt wat er voorgevallen was.
Nu we de 100 jaar naderen, is de stad Tulsa wel bereid om onderzoek te doen naar drie mogelijk massagraven.
Nu de rassenkwestie door de moord op George Floyd weer extreem actueel is geworden is het Zwart Wall Street ineens ook weer een ‘ding’.
Terecht overigens. Het is triest dat de VS het voorval 100 jaar lang vooral onder het tapijt probeerde te vegen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *