LADEN

Typ om te zoeken

Herverdeling van rijkdom (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Herverdeling van rijkdom (Tom Lassing)

In Amerika moeten ze niets van herverdeling van rijkdom hebben. Het is onamerikaans om het over herverdeling van rijkdom te hebben. Dat Europa daar aan doet, dat komt omdat Europa in Amerikaanse ogen vreselijk socialistisch is.
Herverdeling is vanuit Amerikaanse ogen bezien heel slecht. Rijkdom zal immers automatisch van de rijken omlaag naar de armen druppelen.
Die opvatting van Hayek is aantoonbaar onjuist gebleken, maar de Amerikaanse media worden gecontroleerd door de puissant rijke eigenaren en die houden nu eenmaal van de opvattingen van Hayek.
Amerikanen worden gemanipuleerd in het idee dat iedereen maar voor zijn eigen plekje en eigen rijkdom moet vechten.
Dat is makkelijk gezegd als je rijk bent, maar ben je dat niet, dan is het vrijwel onmogelijk om je uit die achterstand positie te bevrijden.
De herverdeling van rijkdom is in mijn ogen geen zaak van medemenselijkheid. Het is puur een zaak van economische slimheid.
Hoe beter het kapitaal in de samenleving verdeeld is, des te beter draait de economie en hoe minder criminaliteit er is.
Vooral de middenklasse geeft haar geld (loon) direct uit. Bijna iedereen in die klasse maakt het loon iedere maand vrijwel op. Al dat geld gaat dus terug de economie in en dient voor het loon van anderen, voor de winst van ondernemers en schept via BTW enorme belastinginkomsten voor de overheid. Dit geld rolt en dat is fantastisch voor de economie.
Des te groter de middenklasse, des te meer werk er is voor de klasse daaronder. Immers moeten de winkelstraten geveegd worden, moeten winkels bemenst worden, moeten spullen gemaakt worden en moet alles op tijd overal heengebracht worden.
Het is overduidelijk dat een grote middenklasse enorme voordelen schept. De middenklasse schept banen.
Waarom is dan niet de kern van het regeringsbeleid in ieder EU land gericht op het vergroten van de middenklasse?
Dat schept immers de werkgelegenheid die overal zo hard nodig is.
Maar neen, de kern van het overheidsbeleid is steun aan multinationals en armoedebestrijding…
Hoe geven de regeringen dat vorm? Door de middenklasse extra te belasten en ze betalen de hoogste energiekosten (Grote bedrijven krijgen energie vrijwel gratis). De middenklasse wordt daardoor armer en vooral ook kleiner en het probleem van de verarming en het verdwijnen van banen neemt toe…
Het is toch zonneklaar hoe dat werkt, of ben ik hier nu iets compleet nieuws voor iedereen aan het schetsen?

Het wordt tijd dat er een politiek stroming komt die zich puur richt op de middenklasse. Geef die nu eens meer netto inkomen en laat haar groeien en je moet eens kijken hoe de economie zich gaat herstellen. Je hoeft MKB niet te ondersteunen. Je geeft simpelweg meer besteedbaar loon aan de groeiende middenklasse en MKB gaat als vanzelf al profiteren. Het enige wat we moeten overwegen is het extra belasten van multinationals. Immers draagt dat er toe bij dat lokale producten interessanter (goedkoper) worden. Dat schept lokaal weer banen.
Wat gaan we dan rechtstreeks doen om de armste 10% te helpen? Dat geld gaan we exclusief bij de rijkste 5% halen.
Immers draagt de rijkste 5% bijna niets bij aan de samenleving. Ze genieten van de hoogste aftrekposten, hebben een enorm persoonlijk vermogen en geven het leeuwendeel daarvan niet, of in het buitenland uit. Heb je meer dan 10 miljoen euro aan persoonlijk vermogen, dan ben je prima in staat om een forser deel van je inkomen EN je vermogen aan belastingen te betalen.
Ben je het daar niet mee eens, ga je vertrekken als dit ooit waarheid gaat worden? Prima, je draagt nu toch ook al (te) weinig bij aan de samenleving.
De angst voor het vertrek van kapitaalkrachtige personen is overtrokken. Hun vertrek schept immers ook ruimte voor jong talent en biedt kansen voor mensen van buiten de klasse die altijd de beste kansen al krijgt. Dus ja, vertrek maar als superrijke die niets bij wil dragen aan de maatschappij. Ik hoop echter wel dat de meeste willen blijven en wel hun steentje willen bijdragen aan de menselijke maatschappij die iedereen recht op een mooi leven geeft.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *