LADEN

Typ om te zoeken

Grondstoffen (2)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Grondstoffen (2)

metalen, grondstoffen

Vorige week heb ik VALE besproken. Vandaag kijken we even naar Rio Tinto. Dit bedrijf heeft haar hoofdkantoor in Londen. Het is momenteel op de beurs ruim 81 miljard dollar waard en is genoteerd op meerdere beurzen. Ik kijk nu even naar de ADR notering op de NYSE.
De Koers/Winst verhouding is 9 en dat is netjes gewaardeerd. Op dit moment biedt Rio een dividend rendement van maar liefst 5%.
Dat is veel te hoog en er moet dus wel wat aan de hand zijn.
De hoogste koers ooit was 123,75 en nu staan we op een koers onder de $50. De laatste koers was 22 dollar in december 2008.De te nemen weerstand ligt rond de 50 dollar, dus we zijn op een belangrijk punt aangekomen.
Volgens VectorVest is de ‘echte’ waarde nu 70 dollar per aandeel. Er is dus sprake van een onderwaardering. Voor beleggers die dus naar de lange termijn kijken is dat een heel gunstig gegeven.

grondstoffen
De vraag is alleen hoe lang het gaat duren voor deze structurele onderwaardering weer eens een structurele overwaardering gaat worden. Wanneer gaan beleggers weer in positieve zin overdrijven?
Dat komt ook wel weer een keer en hopelijk voor de aandeelhouders komt dat op basis van steeds mooiere bedrijfsresultaten.
Kijken we naar de omzet van de laatste jaren dan zien we in 2014 een omzet van 47,6 miljard. In 2015 viel dat terug naar 34,8 miljard, en in 2016 zelfs naar 33,8 miljard. In 2017 volgde er een herstel naar 40 miljard.
Mijn verwachting is dat de omzet de komende jaren weer toe gaat nemen en daarmee de beurskoers van de aandelen ook. Dit soort aandelen spreken minder aan dat jonge ICT bedrijven, maar ze bieden daarentegen veel meer zekerheid op langjarige trends.
Wat mij betreft is dit voor de lange termijn een fundamentele koop.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *