LADEN

Typ om te zoeken

Follow the money (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Follow the money (Tom Lassing)

Recent gaf ik aan dat ik de kans op een vol jaar Trump nog slechts op 30% inschatte.
Ik stel dat nu al bij naar 50%. Reden is dat het grote geld nu al aan het kijken is naar 2020. Hoe je er ook naar kijkt, voor de rijkste Amerikanen is er niemand beter als president dan Donald Trump. Hij mag al behoorlijk seniel raken en daarbij blunder op blunder stapelen, hij is voor de rijke elite extreem veel geld waard. Zelfs al kan hij niets meer, dan nog zouden ze hem graag opzetten en hem aanhouden, want zoveel geld hij oplevert, zoveel kunnen ze met hun bedrijven niet extra verdienen.
De enige reden dat Trump er uit vliegt, is als hij door de rechters gedwongen wordt om af te treden. De vraag is of de VS als democratie die kracht nog wel heeft.
Ik schat die kans nu fifty fifty in.
Republikeinen weten dat ze zonder Trump totaal geen kans meer maken. Wat ze nu dus willen doen, is de kiesdistricten zo aanpakken dat de republikeinse winst bijna zeker is. In de VS kunnen ze per staat de kiesdistricten veranderen en als je dat zo doet dat je blok met 200 rijke blanken net zo veel waard is als de 200.000 zwarte Amerikanen in het arme deel van de stad, dan win je altijd. Schaamteloos zijn Republikeinen nu de voorbereidingen aan het treffen om dat op grote schaal uit te voeren. Ze weten dat ze de zegen van het Witte Huis hebben. Ze deden het al onder Obama, dus reken er op dat het gedaan kan worden.
Durven de meest blanke rechters daarom de bij de rijke blanken zo populaire Trump echt aan te pakken? Hem aanpakken is jezelf in je portemonnee raken. De VS is zichzelf naar een apartheid regime toe aan het werken. De 65% blanken voelen zich bedreigd en ze klagen niet als de overheid het voor hun makkelijker wil maken. Ondertussen wordt het de zwarte bevolking steeds moeilijker gemaakt om te stemmen. Ze moeten zich ver weg laten inschrijven, moeten dan een paspoort tonen… Allemaal zaken waar ze het geld en de middelen vaak niet voor hebben. De meeste arme zwarten komen hun stad en soms hun buurt niet eens meer uit.
Robert Mueller is voor Trump de grootste bedreiging. Mueller is republikein en team Trump zal vooraf gedacht hebben dat hij daarom wel op hun hand zou zijn. Mueller is echter van de oude stempel. Hij is van mening dat de FBI ergens voor staat. Als straks Trump schuldig bevonden wordt, dan bestaat de kans dat de Republikeinse meerderheid in het congres en de senaat er toch voor zullen kiezen om een schuldige president aan te houden.
Het is niet het einde van de Amerikaanse democratie, maar het maakt wel duidelijk dat van een serieuze democratie dan geen sprake meer is. Dat is nu al zo, maar het is dan gewoon nog makkelijker zichtbaar.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *