De overstap van fossiele energie op duurzame energie is voorzichtig begonnen. Ik zeg ‘voorzichtig’ omdat op dit moment het aandeel van duurzame energie in het totaal officieel nog altijd heel bescheiden is.
We realiseren ons dat niet, maar de komende jaren gaat die omslag als een tsunami door energie land trekken.
De reden is heel simpel.
Ieder jaar komen er miljoenen zonnepanelen bij en daarbij ook nog eens duizenden windmolens. Daarnaast gaan steeds meer woningen van gas afgehaald worden hetgeen de vraag naar fossiele brandstof zal doen afnemen.
Het totaal aantal zonnepanelen in Nederland nam in 2017 met 60% toe!
U leest dat goed.
Die snelheid houdt in, iedere anderhalf jaar een verdubbeling van het aantal panelen.
Hou dat eens een paar jaar vol en de energiewereld ziet er echt heel anders uit.
Vooralsnog lijkt het er op dat we eerder sneller dan langzamer gaan groeien.
Het aantal zonnepanelen parken neemt namelijk hand over hand toe en dat gaat per tienduizend panelen tegelijk.
Om dat allemaal in goede banen te leiden, moet ons elektriciteitsnet er geschikt gemaakt voor worden. Dat proces is vooral softwarematig van aard en het zal daarbij ook gaan om opslagcapaciteit.
De enorme hoeveelheid energie die we overdag duurzaam opwekken, zullen we in de avond moeten gaan gebruiken. Het zou daarbij goed zijn als we daarmee het grote elektriciteitsnet zo min mogelijk belasten.
We weten wat er moet gebeuren om de toekomst rooskleurig tegemoet te kunnen zien.
Onze huidige wetgeving staat echter een serieuze ontwikkeling van de duurzame energie sector enorm in de weg. We kennen in Nederland namelijk saldering en we kennen restricties voor het leveren van energie aan bijvoorbeeld wijkgenoten.
Dat alles is voor de technische ontwikkeling een ramp, want je hebt nu als bezitter van een set panelen geen enkele reden om bijvoorbeeld zelf in huis een accu aan te leggen. We leggen het probleem van overdag opwekken en pas in de avond gebruiken gewoon bij de elektriciteitsmaatschappij en die legt de kosten neer bij de staat.
Veel beter zou het zijn als iedere zonnepanelen bezitter ook een eigen accu of opslag capaciteit zou bezitten.
Dan hebben we een mooie buffer en kan een eventueel tekort aan stroom op het grote net ook kortstondig opgevangen worden door stroom uit tienduizenden accu’s te onttrekken.
Die ontwikkeling is er al in andere landen, maar dankzij onze saldering lopen we hier enorm achter. Dit heeft als nadeel dat onze bedrijven ook technologisch achterlopen bij bijvoorbeeld Duitse bedrijven.
Er is echter ook een voordeel. Dat voordeel is dat de Duitsers nu de dure technologie ontwikkelen en wij komen pas op de markt als de prijzen dalen en de kinderziektes uit het systeem gehaald zijn.
Dat is dan weer een voordeel. Helaas kopen we dan over enkele jaren wel alles in Duitsland. Dat is dan weer jammer.
Dat kost ons omzet en werkgelegenheid die de Duitsers nu wel ontwikkelen.