LADEN

Typ om te zoeken

Chinese schulden (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Chinese schulden (Tom Lassing)

Hoeveel schulden staan er uit in China en hoe groot is het risico?
In China is er de officiële overheidsschuld en er is de ‘off-balance’ overheidsschuld van met name lagere overheden. Vooral die laatste schuld is extreem groot en is een risico.
Om een wit voetje in Peking te halen zijn er regio’s geweest die de economische cijfers hebben gemanipuleerd. Hele steden zijn gebouwd en al die activiteiten gaf het land een jarenlange economische groei van 10%. Die nieuwe steden staan echter vaak leeg.
Niemand kan zich die woningen veroorloven en werk is er ook niet.

china, onroerend goed
Kortom, die economische groei was nep, maar het geld dat geïnvesteerd is, zal waarschijnlijk niet terug verdiend gaan worden. Wie gaat afschrijven en welke gevolgen heeft dat?
S&P Global Ratings denkt dat een bedrag ter waarde van 6.000 miljard dollar aan schulden uitstaat. Een bedrag dat voor een fors deel niet gedekt is door bezittingen. Er moeten dus faillissementen komen, want uiteindelijk zullen er rekeningen onbetaald gaan blijven.
Hoe regel je dat, zonder dat er paniek uitbreekt? Hoe regel je dat, zonder dat de lokale overheden volledig stil vallen komen omdat het geld om te functioneren gewoon op is?
Hoe kunnen die leegstaande potentiële miljoenensteden alsnog geld gaan opleveren?
China heeft met deze schuldenberg een enorm probleem en een oplossing is nog niet gevonden.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *