LADEN

Typ om te zoeken

Relatief snelle winsten voor het milieu (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Relatief snelle winsten voor het milieu (Tom Lassing)

vlees, vee, graan

Het probleem van toenemende broeikasgassen in de atmosfeer is een realiteit. Een realiteit waar we samen echt wat aan kunnen doen.
Bijvoorbeeld door een vermindering van de veestapel. Minder vlees eten is gek genoeg een quick win oplossing. Of beter gezegd… meer planten eten. Letterlijk meer planten, want we zouden ook op grote schaal zeewier moeten gaan eten. Het is gezond en als we dat op grote schaal gaan kweken, dan halen we zelfs enorm veel broeikasgassen uit de atmosfeer.
Het beste zou dus zijn dat we zeewier promoten (subsidiëren) en vlees duurder maken. Niemand wordt gedwongen wat te doen, maar het is economisch dan slimmer om gezonder te eten. Dat je daarbij een enorme bijdrage aan het milieu doet is dan mooi meegenomen.
Maar hoe maken we vlees duurder?

vlees, vee, graan
Heel simpel… daar hebben we belastingen voor.
Overal stellen we dat de vervuiler moet betalen. Pas dat dan ook toe bij voedsel. Vlees is in alle opzichten oneconomisch. Het vee eet namelijk enorme hoeveelheden voer dat in wezen ook al geschikt is voor menselijke consumptie. Het is dus helemaal niet zo slim om dat voedsel via het veel in de vorm van vlees bij consumenten te krijgen.
Helaas werken bestaande economische krachten niet erg mee. Uiteraard willen veeboeren liever niet veranderen. Ondertussen gaan ze bij bosjes failliet, omdat ze de race naar steeds groter toch niet volhouden. Omschakelen naar bijvoorbeeld zeewier zou in enkele provincies van Nederland relatief makkelijk kunnen. Het is net zoals bij rijst simpelweg het onder water kweken van planten. Dat kan in bakken, maar we hebben in Nederland ook veel ervaring met waterbeheer. Als we het onder glas doen, dan kan het ook nog eens het hele jaar door.
Het is allemaal niet onmogelijk, maar het vergt verandering. De pijn is nog niet groot genoeg om die benodigde verandering te willen omarmen.

http://www.onsklimaat.com

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *