LADEN

Typ om te zoeken

China’s problemen

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

China’s problemen

china

Natuurlijk is de handelsoorlog voor China een probleem. Niemand wordt hier beter van. Het punt is alleen dat China misschien nog wel enkele dringender problemen heeft.
Zo heeft PGA Venture Partners haar werkzaamheden gestaakt. Nu kent u dat bedrijf niet en prijs u daarmee gelukkig. Het is een financiële speler en ze gaan ten onder waarbij minstens één miljard dollar verloren zal gaan.
Het bedrijf ontkent alle problemen, maar toen journalisten op de stoep gingen staan, konden ze constateren dat er niemand meer op kantoor te vinden was.
Het is één van letterlijk duizenden bedrijven in de financiële sector die de laatste jaren onderuit zijn gegaan. Enorme bedragen zijn daarmee verloren gegaan en het is een wonder dat hier nog geen domino-effect heeft plaatsgevonden.
Heel veel Chinezen zagen ondertussen al wel hun spaargeld verdwijnen in deze (bank)fraudes of commerciële mislukkingen. Hun echte hardverdiende geld is door boefjes verkwanseld op de financiële markt. Jarenlang sparen verloren gegaan in speculatieve posities en regelrechte fraude.
Gelukkig voor China was het echt geld en niet geleend geld dat verloren ging. Dat is mogelijk ook de reden dat de schade tot op heden redelijk beperkt is gebleven tot ‘slechts’ het geld.
De onvrede onder de bevolking neemt echter wel toe. De gewone Chinees vraagt zich af waarom hun geld geen bescherming kent tegen de bankier fraudeurs. Iets waar wij in het westen over kunnen meepraten.
Het verlies van enorme sommen spaargeld en het gemis aan een sluitend wettelijk kader maakt dat de regering voelt dat de bevolking onrustig wordt. De economische groei moet daarbij boven de 6,5% blijven om de welvaart van de bevolking op peil te houden. Een opstand van ontevreden Chinezen die hun geld verloren aan fraudes is het laatste waar Xi op zit te wachten. Het dreigt echter wel. Ik kan me indenken dat hij daar eerder van wakker ligt dan van invoerheffingen van de VS, die hooguit zijn grotere en acutere problemen verergen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *