LADEN

Typ om te zoeken

Terugkoop eigen aandelen

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Terugkoop eigen aandelen

warren buffett

U leest ongetwijfeld regelmatig over het terugkopen van eigen aandelen door bedrijven. Ik schreef er vorige week nog over toen het over Tomtom ging.
Terugkopen kan enorm interessant zijn, maar is het meestal niet.
Om te beginnen met wanneer het vreselijk interessant is.

 • Als de koers van het aandeel veel lager is dan de leiding van het bedrijf denkt dat het waard is, dan is inkopen van eigen aandelen enorm interessant. In wezen kopen ze dan de aandelen met korting terug. Een heel goede zaak, ook voor de overige aandeelhouders.
  Eigenlijk is dat de enige keer dat het heel interessant is.
  Wanneer is het neutraal:
  Tomtom gaat honderden miljoenen aan de aandeelhouders teruggeven omdat ze een onderdeel verkocht hebben en geen idee hebben wat ze zelf met het verkregen geld zouden kunnen doen. Als onderneming zeg je dan dat je geen ambities meer hebt en dat de aandeelhouders beter af is met het geld dan met de aandelen Tomtom (In dit geval).
  Ik vind dat een slechte zaak, maar het is goed dat de onderneming het dan doet, want op het geld blijven zitten en er niets mee doen is erger. Naar mijn idee is het wel een teken van onvermogen van de concernleiding.
  Echt slecht is het terugkopen als de aandelen eigenlijk veel te duur worden ingekocht. In feite betaalt de onderneming dan een bonus voor de aandelen en dat gaat hoe dan ook ten koste van de aandeelhouders. KPN deed dat ooit. De aandelen waren schreeuwend duur en KPN ging fors terugkopen. Een jaar later had de onderneming geld nodig, maar waren de aandelen 80% in waarde gedaald. Ze moesten toen, om hetzelfde geld te verkrijgen dat ze een jaar eerder terug hadden gegeven aan de aandeelhouders, 4x zo veel aandelen uitgeven. Het schandelijke was dat de managers wel hun bonussen bleven krijgen. Ahold overkwam dat ook en als je er goed naar zoekt, dan zie je dat bijna alle ondernemingen op het verkeerde moment inkopen.
  Er is slechts één ondernemer die er heel helder over is. Warren Buffett heeft namelijk aangegeven dat hij alleen onder intrinsiek aandelen inkoopt. Hij zou heel graag in willen kopen, maar sinds hij dat wereldkundig maakte hebben de aandelen maar één keer onder intrinsiek gestaan. Hij kocht toen ook inderdaad aandelen op.
Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *