LADEN

Typ om te zoeken

BTW verlaging voor bouw woningen?

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

BTW verlaging voor bouw woningen?

Volgens de bouwlobby zou een verlaging van de BTW naar 9% de bouwsector enorm helpen en heel snel tienduizenden extra woningen opleveren.
In het kader van de woningnood oplossen zijn er veel dingen interessant om naar te kijken.
Die BTW verlaging is er één van.
Je kan er naar kijken zoals de lobby doet en dat is dat iedere verlaging van belastingen, lees kosten, gunstig is voor de sector.
De vraag is of dat écht zo is.
Wat we namelijk veel gezien hebben bij eerste experimenten in de woningsector is dat lagere kosten de woningprijzen omhoog jagen. De kosten blijven dus even hoog, alleen de winsten nemen toe, of verkopers in de markt houden er meer aan over.
Een soort van communicerende vaten. Uiteindelijk blijft de woning even duur, maar de winstmarge in de sector neemt toe.
Ik begrijp dus wel waarom de bouwlobby die BTW verlaging wil, maar ik geloof er niet in dat het woningen ook echt goedkoper maakt.
Misschien dat een algehele BTW verlaging, dus bijvoorbeeld de verlaging van 21% naar 18% veel meer goeds voor de economie doet en via die omweg de woningen OOK extra gebouwd kunnen worden. Zo’n algehele BTW verlaging vraagt niemand om, want er is geen lobby voor. Daar zouden we ook eens over na moeten denken als we weer eens horen van een bepaalde sector die een BTW verlaging voorstelt.

Tags
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *