LADEN

Typ om te zoeken

Basisinkomen voor iedereen

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Basisinkomen voor iedereen

Enkele jaren geleden kwam de politieke partij SOPN met een serieus plan om een basisinkomen voor iedereen te garanderen.
Een enorm sympathiek idee. Immers heeft dan iedereen een stukje zekerheid. Wil je meer dan die zekerheid, dan moet je er voor werken.
Ik was toen en ben nog altijd, geen voorstander van die opzet.

Niet omdat ik die zekerheid niet iedereen gun, maar omdat ik bang ben dat te veel mensen vervolgens inactief gaan worden als ze nét genoeg hebben.
Waarom zou je dan nog veel inspanning doen? Beetje zwartwerken en de rest van het jaar kan je doen wat je wilt.
Maar wie gaan dan dat basisinkomen nog bij elkaar verdienen? Hoe kunnen de mensen die wel actief blijven straks dan nog meer dan het basisinkomen verdienen als de helft van de beroepsbevolking passief wordt? Immers blijven we ook de zieken, niet werkzame gehandicapten de jeugd en de gepensioneerden houden.
Met het basisinkomen wordt een extra zekerheid verstrekt, daar waar er normaal gesproken geen basiszekerheid is. Immers is er maar één ding zeker in het leven en dat is dat het eindig is.
Ik ben voor het sociale vangnet waarbij we mensen die niet kúnnen werken, opvangen en hén voor de tijd dat ze niet kunnen werken een basisinkomen verstrekken. Vaak tijdelijk, soms permanent. Kan je echter bijdragen aan de samenleving, dan moet je dat, want je basisinkomen is dan geen zekerheid voor het leven.
Een invalide die dankzij verbeterde technieken weer kan bijdragen aan de samenleving, moet dat ook doen in mijn ogen.
Vaak willen ze dat ook wel, maar ik denk dat het geen recht moet zijn om zonder dat je er zelf iets voor deed inactief te mogen worden.
Wil je inactief worden, dan moet je daar voor gewerkt en gespaard hebben, of aangetoond hebben dat je niet actief kán zijn.
Dat is in mijn ogen een gezondere instelling als iedereen maar een basisinkomen vestrekken en hopen dat ze meer dan de basis willen hebben.
Waar ben ik dan wel voor… Ik denk dat we goed moeten kijken naar hoe je bijdraagt aan de samenleving. Nu wordt mantelzorg en vrijwilligerswerk niet gezien als economisch nuttig. Een werkloze kan geen enkel recht onttrekken aan het feit dat hij of zij dagen per week actief is als vrijwilliger bij sportclub, welzijnsinstelling of voedselbank etc. Dat terwijl deze inspanning de leefbaarheid van de samenleving wel enorm doet toenemen. We moeten daar als samenleving betere regels over afspreken.

Tags
Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *