LADEN

Typ om te zoeken

Meer geld!

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Meer geld!

Nog altijd krijg ik vragen over waarom er toch meer geld door de FED werd gedrukt en waarom dat geld geen enorme inflatie veroorzaakte.
Als het simpel was, dan kon de FED er niet mee wegkomen, dus als u er vragen over heeft, dan is dat terecht.

Mijn idee waarom er geen inflatie door is ontstaan is dat het geld compenseerde voor verloren geld. Heel wat bedrijven gingen kopje onder en dat geld was daarmee verloren. Ook werden veel schulden afgelost en dat bracht de M3 geldhoeveelheid fors terug. De M3 is de hefboom die banken creëren door op basis van een handtekening en een onderliggende waarde geld te creëren.
Maar hoezo was het geld met faillissementen verloren? Het geld was toch niet weg? Alleen het bedrijf verdween… Ja, dat klopt grotendeels, maar daarmee verdween er ook inkomen voor de mensen die er werkten. En inkomen voor leveranciers. Kortom, door het wegvallen van de activiteiten van deze failliete onderneming is er nu heel wat minder economische activiteit. De dollar die ooit bij het bedrijf werd uitgegeven en door hen weer werd verstrekt aan een leverancier, die er zijn medewerker mee betaalde, die er brood voor kon kopen is nu weg. Hoewel er dus op basis daarvan evenveel geld is, is er veel minder geld in omloop omdat er bedrijven tussen wegvielen.
De FED pompte meer geld in de economie om dat verlies aan activiteiten met de dollar te compenseren.
Nu er minder faillissementen zijn, is de reden om geld te drukken ook iets minder geworden. Maar uiteindelijk moeten de dollars wel rond blijven gaan. Vandaar ook dat een betere verdeling van de rijkdommen zo belangrijk is.
Als niemand nog wat geld wil uitgeven, dan is een economie die gedragen wordt door consumptie gedoemd om in elkaar te storten.
De FED kan nu dus wel stoppen met geld drukken, maar als blijkt dat hiermee ook de omloopsnelheid van dollars gaat afnemen, dan zal de FED weer snel met een nieuw plan komen om dollars rond te gaan pompen.
Uiteindelijk zal de toenemende hoeveelheid dollars wel gevolgen hebben voor de inflatie. Als die extra dollars bij een toenemende activiteit niet verdwijnen, dan zal de waarde van de dollar snel wegvallen. Voor de economie is er dus ook meer geld als de dollar sneller rond gaat.
Als er paniek uitbreekt en men dollars aanpakt en behandeld alsof ze in brand staan, dan ontstaat hyperinflatie. Immers schiet dan de omloopsnelheid enorm omhoog en lijkt het wel alsof er tig keer meer geld in omloop is, waarna men het vertrouwen in al dat geld snel gaat verliezen

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *