LADEN

Typ om te zoeken

Amerika’s prioriteit

Bedrog en fraude Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Amerika’s prioriteit

dollar

Niet de economische kracht en niet de militaire macht is de belangrijkste pijler voor de macht van de VS. Het is de kracht van de dollar die het land zo machtig maakt.
De VS kan onbeperkt dollars creëren en kan dan andere landen opleggen dat ze die dollars moeten kopen tegen een stevige prijs.
Dat geeft de VS een ongekende macht. Immers is geld macht en geld heeft de VS vrijwel onbeperkt, zeker nu de dollar hoeveelheid een staatsgeheim is geworden. (Sinds Bush Jr is dat het geval)
Niet voor niets gaf ik al aan dat de val van Saddam Hoessein en Kolonel Ghadafi ingegeven werd door het feit dat ze de dollar niet langer als wereldmunt wilden erkennen en gebruiken.

Venezuela werd in de ban gedaan toen het hetzelfde probeerde. De staatsgrepen van de VS in Venezuela mislukten keer op keer en nog tot op de dag van vandaag probeert de VS het regime daar onderuit te brengen.
Iedere leider die de euvele moed had om in te zetten op een andere oplossing dan de dollar werd een kopje kleiner gemaakt.
Ook Rusland kreeg te maken met sancties nadat het land deals ging maken met andere landen en in die onderlinge handel de dollar afschafte. Natuurlijk werd de inval in De Krim officieel de reden, maar die inval was een gevolg, geen oorzaak van de spanningen. Ook China kreeg te maken met een agressief Amerika toen het een deal met Rusland sloot zonder dat er dollars aan te pas komen.
De spanning tussen landen die de stap nemen en de VS neemt toe.
De lompe opstelling van Trump helpt ook niet echt.
Ineens is er momentum tegen de dollar als wereldmunt gekomen.
Zelfs de EU is nu heel voorzichtig aan het kijken of het handel kan bedrijven zonder de doller te gebruiken. Binnen de EU doen we dat al, maar het zou pas echt een stap worden als we samen met Rusland en China tot een niet dollar oplossing gaan komen.
De dollar oplossing is immers eindig omdat er veel te veel dollars in omloop zijn gebracht en de Amerikaanse overheid haar schulden extreem hoog laat oplopen. Trump werd verkozen op de belofte dat hij de schulden terug zou brengen, maar hij doet het nog slechter dan Obama en Bush.
Doe je een transactie in dollars, dan vindt de VS ook dat je juridisch onder hun recht valt. Zou er dus later een schandaal blijken (denk aan dieselgate en de bankenfraudes) dan komt de VS met enorme boetes, te betalen aan de VS. Dat terwijl het probleem en de transactie misschien helemaal niet in de VS lag. De VS bemoeit zich met alles en komt met boetes die er vooral lijken te zijn om de staatskas te spekken en de buitenlandse concurrenten zwakker te maken ten opzichte van de Amerikaanse bedrijven die steevast ook lagere straffen voor vergelijkbare problemen opgelegd krijgen.


Als de EU zaken wil blijven doen met Iran, dan kan dat alleen maar zonder de dollar te gebruiken. Zou je die handel in dollars doen, dan val je volgens de VS onder hun recht en de VS heeft handel met Iran verboden en dus strafbaar gesteld.
De VS is dus zelf ook een belangrijke reden voor de stap om de dollarhandel te verlaten.
Voor de VS is het uitsluiten van de dollar in internationale handel letterlijk van levensbelang. Zonder de dollar als wereldmunt kan de VS haar rol als wereldmacht niet handhaven op het niveau waarop ze dat nu doet.
Het is voor de EU kiezen tussen alleen kwaden. Ga je voor de onbetrouwbare bully VS, of ga je voor de Chinezen en Rusland… Ook geen partijen waar je warm van genegenheid van wordt. De euro is ondertussen te zwak om als alternatief voor de dollar te dienen. Daar is de Brexit mede debet aan, maar ook de zwakke financiële situatie rondom de Middellandse Zee landen helpt niet.

Tags
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *