LADEN

Typ om te zoeken

Algoritmes zijn een ramp

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Algoritmes zijn een ramp

We hebben allemaal te maken met algoritmes. Ik hoorde mijn vrouw er gisteren nog over. Ze heeft een supermarkt spaarkaart. Daarmee krijgt ze korting. Ze kocht vorige week een nieuwe soort roomboter. Had ze nog nooit gekocht. Volgende week is nét die roomboter in de aanbieding… Wat een toeval toch weer.
De supermarkt probeert haar te verleiden om (te) veel roomboter te kopen door een aantrekkelijke korting te bieden. Wat er echter akelig duidelijk wordt, is dat het algoritme je meer van hetzelfde biedt.
Ik merk dat ook bij YouTube.
Ik krijg steeds dezelfde berichten en aanbieders te zien. Het kost me enorm veel moeite om uit de door het algoritme gecreëerde luchtbel te komen. Dat sommige mensen dus een enorm verknipt wereldbeeld krijgen, is geen verrassing. Het algoritme van YouTube brengt ze keer op keer bij dezelfde aanbieders. Als je je daar niet van bewust bent, dan kan dat heel kwalijke gevolgen hebben.
Algoritmes zijn ontworpen door nerds die niet bepaald bekend staan om hun gezellige sociale omgang. Dat die algoritmes dus ook een beetje contactgestoord overkomen is wat mij betreft geen verrassing.
Maar het is wel een ramp voor de mensheid en ik zou graag een knop verplicht zien worden waarbij je als gebruiker je account qua algoritme kan legen. Dat je dus, zo vaak als je wilt, opnieuw kan beginnen. Misschien zou ik zelfs wel zonder algoritme op bijvoorbeeld YouTube actief willen zijn. Heel benieuwd wat ik dan allemaal wel tegenkom wat nu voor mij verborgen blijft.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *