LADEN

Typ om te zoeken

Algoritmes, een plaag

Bedrog en fraude Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Algoritmes, een plaag

achterstelling, bias

Een Deen die in de VS woont, vroeg een Apple creditcard (uitgegeven door Goldman Sachs) aan. Zijn vrouw ook. Ze zijn in gemeenschap van goederen getrouwd en delen dezelfde rekeningen. De kredietlimiet van de man lag standaard 20x hoger dan op de kaart van de vrouw.
Hij klaagde daarover bij Apple, maar kreeg weinig gehoor. Het was immers een algoritme van Goldman Sachs dat dit berekend, daar komt geen mens meer aan te pas. U wilt toch niet beweren dat de algoritmes van Goldman Sachs het verkeerd hebben? Ze geven die kaarten al jarenlang uit en niemand klaagde er over. Wie bent u dan om wel te klagen?
De man besloot er mee naar buiten te treden.
Immers is het Apple algoritme behoorlijk seksistisch gebleken. Apple paste daarop de limiet voor de vrouw alsnog handmatig aan, maar daarmee is het algoritme nog niet beter geworden. Dat vond de financiële toezichthouder ook en die is nu dus een onderzoek begonnen naar de mogelijke oneerlijke bias van het algoritme. Zelfs algoritmes blijken vrouwen achter te stellen. Een heel stiekeme manier om ongelijkheid in stand te houden.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *