LADEN

Typ om te zoeken

Japanse Candles les 1

Japanse Candles Cursus

Japanse Candles les 1

Inschrijven

1: Introductie

In de volgende korte lessen zullen wij u als lezer bekend maken met de Japanse Candles analyse methode.

Door: Tom Lassing

Schrijf nu in op de Gratis Beursbox.nl Nieuwsbrief met professionele adviezen

Japanse Candlesticks: begrijpelijk én effectief

De Japanse Candlesticks methode is waarschijnlijk de meest eenvoudige en snelst te begrijpen Technische Analyse methode ter wereld. Als u een candle grafiek ziet weet u de helft al.

Een voorbeeld:
Japanse Candles
Vooruitzien is heersen

Zonder ook maar iets van Japanse Candles te weten kunt u al veel in de grafiek “zien”.
Zo ziet u in de grafiek direct dat de dalingen veelal de donkere candles betreffen en misschien valt u ook al op dat op toppen en dalen de rechterhoekjes (body’s) vaak kleiner worden.

Wanneer u veel van de Candles weet kunt u zelfs met een aardige mate van zekerheid een stukje “vooruit zien”. En dat is wat we als beleggers willen weten: de koers en de beweging van morgen.
In een aantal lessen leer ik u de achtergrond, de basis en de belangrijkste patronen en leert u hoe ook u koerspatronen kunt herkennen zodat een draaiing van de markt niet altijd meer als een donderslag bij heldere hemel komt.

De oorsprong van de methode ligt in het 18e eeuwse Japan.

De patronen zijn niet door mij ontwikkeld. Die eer gaat naar een aantal Japanse handelaren en analisten, die ooit, ver terug in de geschiedenis, de basis hebben gelegd voor deze methode.

De bekendste historische gebruiker en mogelijke ontwikkelaar van de methode was Munehisa Homma die ergens in de jaren rond 1700 grote rijkdom verwierf met zijn methode om koersen van de rijstprijs te voorspellen.
Zijn methode kwam niet uit de lucht vallen, maar was in feite een uitbreiding van de staat van oorlog die de eeuw ervoor in Japan realiteit was. Homma realiseerde zich dat bij de handel in feite dezelfde kwaliteiten nodig zijn als degene die een generaal in de oorlog moet hebben. Zaken als strategie, psychologie, competitie, strategisch terugtrekken en zelfs puur geluk zijn nodig om in de vrije handel succesvol te kunnen zijn.

Juist toen de interne oorlogen gevoerd waren en de handel toenam was daar wel de kennis aanwezig, maar de oorlog was verdwenen. Logisch gevolg was dat de opgedane kennis zich naar de handel verplaatste.
We zien dat terug in de namen van een aantal patronen, zoals Three White Soldiers, Counterattackline, Hanging Man, etc.
Homma werd als jongste zoon het familievermogen toevertrouwd. Opmerkelijk, daar de oudste zoon ook in Japan normaal gesproken die rol toebedeeld kreeg. Maar zijn familie was slim genoeg om te zien dat hun vermogen bij Munehisa in goede handen was. Hij hield statistische gegevens over het weer bij, bewaarde historische prijzen en zette een eigen verzendsysteem op. Dat systeem bestond eruit dat signalen over de daken van de stad en zelfs tussen belangrijke steden doorgevlagd werden. Zo was hij altijd als eerste op de hoogte van het weer, oorlogen, aanslagen, rampen of andere zaken die de koers van rijst konden beïnvloeden. Hij zou ooit 100 trades achter elkaar zonder verlies hebben kunnen afsluiten.
Zijn methode is naar verluidt later de Japanse Candlestick methode geworden.

Methode na ontdekking in Westen snel populair

Om redelijk onverklaarbare redenen is de Candlestick methode nooit Japan uitgekomen totdat Steve Nison de methode eind jaren 80 ontdekte en hierover ging publiceren.
Zijn werk “Japanese Candlesticks Charting Techniques” is de basis voor alle Japanse Candlestick informatie die u in het Westen zult aantreffen. Ook alle kennis verwerkt in deze cursus is uiteindelijk tot stand gekomen met gegevens uit het werk van Steve Nison.

De eerste versie van zijn standaard werk kwam pas rond 1990 uit. In een paar jaar tijd is de Japanse Candlesticks-methode vervolgens van niets naar in feite de meest gebruikte methode ter wereld gekomen. Vrijwel ieder analysepakket dat tegenwoordig uitkomt is voorzien van de mogelijkheid tot analyse met behulp van Japanse Candles.

Eenvoudig te begrijpen

Die populariteit is er niet voor niets. De Candles zijn zeer overzichtelijk en ontzettend gemakkelijk te leren. U kunt er zelfs mee werken zonder dat u de theorie achter de methode door en door kent.
Deze vorm van weergeven van koersen is aantoonbaar beter dan de tot 1990 gebruikte Westerse methodes zoals de tot dan immens populaire barcharts. Over het algemeen is het zo dat alleen analisten die het vak leerden voor 1990 de barcharts nu nog standaard gebruiken. Een oude hond leer je immers niet snel een nieuw trucje.

Ik leer u in een volgende les graag de basis van de methode, zoals de termen en de belangrijkste candlestick-patronen.

Bronnen:
Tom Lassing
www.beursbox.nl
Steve Nison’s Japanese
Candlestickcharting Techniques

(second edition)

Ons gratis E-bookje over Japanse Candles downloaden kan hier:

Naam

E-mail adres

Vorig artikel
Volgend artikel

1 Reactie

  1. Tom Lassing 24 juli 2020

    Vraag eerst even het Eboek gratis aan. https://www.japansecandles.nl

    Beantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *