LADEN

Typ om te zoeken

Japanse Candles les 2

Japanse Candles Cursus

Japanse Candles les 2

Inschrijven

Over Marubozu’s, Spinning tops en Doji’s

Les 2: Termen
Om Japanse candles serieus te kunnen toepassen is het handig om enkele termen te kennen en enkele belangrijke patronen aan te kunnen duiden. Hieronder volgt een overzicht.

Door: Tom Lassing

Schrijf nu in op de Gratis Beursbox.nl Nieuwsbrief met professionele adviezen

Real Body

De real body is de 2-dimensionale rechthoek die ontstaat door het verschil tussen de openingskoers en sluitingskoers van de handelsdag. De real body zal zwart (gevuld) zijn op dagen dat de markt lager sluit dan de opening. De Real Body is wit (leeg) als de sluiting boven de openingskoers valt.

Upper and Lower shadows

De upper shadow is de verticale lijn getekend vanaf de top van de candlestick’s real body tot de hoogste koers van de dag. De lower shadow is de verticale lijn getekend vanaf de onderkant van de candlestick’s real body tot de laagste koers van de dag.

Long Day

Een candlestick met een lange dag is er één waar we een groot verschil zien tussen openingskoers en slotkoers, vooral vergeleken met gemiddelde resultaten van de afgelopen 5 tot 10 handelsdagen.

Short Day

Een candlestick die geldt als korte dag/short day is er één waarbij er weinig verschil tussen openings en slotkoers zat. Vooral gezien in vergelijking met de gegevens uit de laatste 5 tot 10 handelsdagen.

White marubozuMarubozu

Een marubozu candlestick is er één zonder (of met heel kleine) upper en lower shadow. Bij een witte candlestick houdt dit in dat de openingskoers tevens de laagste koers was en de hoogste koers tevens slotkoers. Bij een zwarte candlestick is de open de hoogste koers en de sluiting is de laagste koers van die dag of periode.

Spinning Top

Een spinning top is een candlestick met een kleine real body en lange upper en lower shadows.

Doji

Een doji is de meest extreme vorm van een spinning top. Het ontstaat als de real body zo klein is dat er slechts een streep overblijft (Openingskoers en slotkoers zijn nagenoeg gelijk). Een long legged doji heeft lange upper en lower shadows. Een gravestone doji heeft een lange upper shadow en geen lower shadow. Een dragonfly doji heeft geen upper shadow en een lange lower shadow. Een four price doji heeft geen upper of lower shadows (Zowel open, high, low, and close zijn gelijk).

In de bijgaande voorbeeldgrafiek kunt u voorbeelden zoeken van een aantal van de hierboven genoemde candlesticks. Valt u al iets op en herkend u al wat patronen?

Bronnen:
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.litwick.com
Steve Nison’s Japanese
Candlestickcharting Techniques

(second edition)

Ons gratis E-boekje over Japanse Candles downloaden kan hier:

Naam

E-mail adres

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *