LADEN

Typ om te zoeken

Japanse Candles les 3

Japanse Candles Cursus

Japanse Candles les 3

Inschrijven

Voorspel wanneer de beurs gaat keren! Eén van de belangrijkste patronen is de Doji

Door: Tom Lassing

Schrijf nu in op de Gratis Beursbox.nl Nieuwsbrief met professionele adviezen

In de vorige les leerde u reeds:

Doji

Een Doji is de meest extreme vorm van een spinning top. Het ontstaat als de real body zo klein is dat er slechts een streep overblijft. De Doji ontstaat vanuit het gegeven dat de openingskoers vrijwel gelijk is aan de sluitingskoers, daardoor is er bijna geen Real Body ontstaan. Een long legged Doji heeft lange upper en lower shadows. Dat houdt in dat er intra day wel flinke schommelingen zijn geweest, maar uiteindelijk sloot de koers nagenoeg onveranderd.

Het mooie aan de Doji is dat deze vooral voorkomt op momenten dat de beurs gaat keren. De vrijwel onveranderde koers van de onderliggende waarde geeft immers al aan dat de strijd tussen beren en stieren (*) die dag onbeslist is gebleven. Dat houdt in: een verzwakking van de één en een versterking van de ander. Hoewel dat u misschien wat “toevallig” in de oren klinkt, kunt u zelf zien hoe het in de praktijk werkt.

Dat evenwicht tussen kopers en verkopers is niet toevallig. Het komt vrijwel alleen daar voor waar de markt in evenwicht komt. Veel normaler is het namelijk dat aan het eind van de handelsdag de beren of de stieren als winnaar tevoorschijn komen. “The trend is your friend” geeft als gezegde niets anders aan dat een beweging die op de beurs zichtbaar is vaak lang wordt volgehouden. De Doji is dan een eerste teken dat de kracht van de trend tanende is.

The proof is in the pudding. Dus wat u ook leest, kijkt u het zelf gewoon eens na en zie in een willekeurige grafiek hoe een en ander er in de markt uitziet.
Het is niet onverstandig om op de volgende beursdag eerst de bevestiging te zoeken voor de Doji. Hiermee sluit u nog verder uit dat het een vals signaal was.

Kijkt u in de voorbeeldgrafiek waar de Doji’s vooral zichtbaar zijn:

Meerdere soorten Doji’s

Een Gravestone Doji heeft een lange upper shadow en geen lower shadow. Een Dragonfly Doji heeft geen upper shadow en een lange lower shadow. Een Four Price Doji heeft geen upper of lower shadows (Zowel open, high, low, and close zijn gelijk). Dit is een wel heel zeldzaam fenomeen in een fonds waarin goede handel plaatsvindt, maar vrijwel dagelijkse kost in een fonds waarin bijna geen handel is. Als u dit patroon dus in een grafiek vaak ziet zegt het u heel wat over het onderliggende fonds.

(*) Een beer (bear) valt van boven naar onder aan. In beleggingsland gezien als negatief, ofwel een daling.
Een stier (bull) valt van onder naar boven aan. In beleggingsland gezien als positief, ofwel een stijging.

Bronnen:
Tom Lassing
www.beursbox.nl
www.litwick.com
Steve Nison’s Japanese
Candlestickcharting Techniques

(second edition)

Ons gratis E-bookje over Japanse Candles downloaden kan hier:

Naam

E-mail adres

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *