LADEN

Typ om te zoeken

Is het kopen van put opties negatief?

Opties Uncategorized

Is het kopen van put opties negatief?

Mijn vermelding afgelopen maandag dat ik put opties op ING gekocht heb, heeft bij enkele beleggers wat kwaad bloed gezet.
In hun ogen is het daarmee ‘mijn schuld’ dat het aandeel niets meer doet. Dat er een negatieve sfeer rondom ING bank ontstaat.
Even buiten het feit dat ik ook als publicist bijzonder weinig invloed heb op de koers van zo’n enorm groot bedrijf, is puur het kopen van put opties totaal niet van invloed op de koers van het aandeel.

Opties en aandelen staan in die zin los van elkaar, dat er tijdens de looptijd geen koersinvloed van opties richting de onderliggende aandelen uitgaat. Pas als opties uitgeoefend gaan worden, ontstaat er extra handel in de aandelen. Pas dan zou er bij enorm hoge volumes een invloed vanuit optiehandel kunnen ontstaan.

Dan mijn mededeling dat ik deze put opties gekocht heb… Niet alleen doe ik dat om duidelijk te maken hoe ik zelf in de markt sta, maar ik ben zelfs bij wet verplicht te laten weten waar ik sta, als ik over een beursgenoteerd bedrijf iets schrijf. Mij dus kwalijk nemen dat ik aangeef welke positie ik ingenomen heb, is zeggen dat de wet in Nederland belachelijk is.

Hoewel ik best wat commentaar op die ‘regeling’ heb, is de Richtlijn Marktmisbruik, want zo heet die regelgeving, er juist om te voorkomen dat er gepubliceerd wordt zonder dat duidelijk is wat de achterliggende reden om te publiceren van die persoon is.
Er zijn namelijk ook bedrijven en schrijvers die op basis van een betaalde opdracht positief over een aandeel schrijven. Dat mag, mits het maar bij het artikel aangegeven staat. In mijn geval ben ik zelf actief belegger en neem ik dus zelf positie in op basis van de analyse die ik zelf doe. Dat was in dit geval een neerwaarts gerichte positie omdat ik niet positief over ING Bank ben. Ik ben dan wettelijk verplicht duidelijk te zijn over een eventuele beurspositie die ik heb ingenomen. In mijn geval geldt dan tevens dat ik niet alleen maar droog schrijf over mijn visie, maar dat ik ook bereid ben er mijn eigen geld er op in te zetten.

Veel bankanalisten mogen niet handelen en ‘voelen’ er niets van als hun analyse niet uit blijkt te zijn gekomen.

Met mijn specifieke positie inname gaf ik maandag aan het dus niet eens te zijn met aandeelhouders ING, die met hun aandeelhouderschap aangeven te hopen op een koersstijging van het aandeel. De toekomst zal leren wie uiteindelijk gelijk krijgt.

Tags
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *