LADEN

Typ om te zoeken

Rente en aandelen

Laatste Nieuws

Rente en aandelen

Bij een lage rente zijn aandelen snel interessant, bij een hoge rente zijn aandelen snel minder interessant. Nu zijn er meer factoren dan alleen rente en aandelen, maar om het niet te ingewikkeld te maken nu even de vergelijking tussen deze twee.
Stel, u heeft 10.000 euro. Als de rente 1% is, dan is het duidelijk dat de eigenaar van het geld sneller geneigd is te kijken naar andere manieren dan alleen 1% rente trekken om rendement op dat vermogen te verkrijgen.

De laatste jaren zagen we een heel lage rente. Dat was dus gunstig voor de aandelen beurs. De recente rentestap van de ECB is een eerste aanzet tot uiteindelijk een hogere rente.

Als de rente 10% is, dan zullen niet veel mensen bereid zijn aandelen te kopen, want hoe groot is de kans dat ze meer dan 10% rendement op hun aandelenbelegging gaan halen?

Uiteindelijk is het zo, dat bij een stijgende rente, aandelen DUS minder interessant gaan worden. Dat is uiteraard nog geen punt bij een verhoging van 1% naar 1,25%. Zou echter de rente stijging doortrekken en krijgen beleggers het idee dat ze de volgende rentestappen wel kunnen voorspellen, dan worden aandelen ver voor de 10% bereikt wordt al veel minder interessant.

Toch iets om rekening mee te houden.

In uw uiteindelijke besluit speelt dan overigens uiteraard ook de inflatie mee. Een hoge rente EN een hoge inflatie maakt dat de reële rente vrij laag blijft. In dat geval blijven aandelen dus ook bij een hoge rente nog lang interessant.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *