LADEN

Typ om te zoeken

Invloed van natuurrampen

site

Invloed van natuurrampen

Even buiten het onmetelijke leed dat de natuurrampen veroorzaken, zijn ze tot op heden nooit in staat geweest om meer dan lokaal een impact op de economie te hebben. Er is dus niet zo dat een lokale ramp uitloopt op een wereldwijde recessie. Dat hebben we namelijk nog nooit gezien. Ook de dure ramp Katrina kon dat niet veroorzaken.
De situatie in Birma is vervelender dan die in China, tenminste als we kijken naar de herstellingen die de aankomende maanden en jaren moeten plaatsvinden. In Birma is de economie en de politiek erg nationaal opgezet en zal dus weinig hulp van buiten komen. De nationale economie van Birma kan de gevolgen nog lang ondervinden. De structurele schade lijkt er echter minder groot dan in China te zijn. In Birma ‘zien’ we er over enkele maanden niets meer van, maar de mensen zelf zullen het in die regio nog lang voelen, lang nadat je er al niets meer van ziet.
In China is de herstelsituatie gunstiger voor de bewoners. China zelf is bijna een werelddeel op zich, maar daarnaast kan ook hulp van buiten ingebracht worden. De aankomende maanden en jaren is er vooral voor bouwbedrijven erg veel werk. De werkloosheid zal in die regio’s dus enorm afnemen en de economie zal na deze klap een enorme boost krijgen. De vraag naar grondstoffen krijgt ook een extra stimulans, want vooral in China zal enorm veel beton en staal nodig zijn om de getroffen steden weer op te bouwen. Ik voorzie ook dat de getroffen steden in China mooier en beter opgezet worden dan ze tot nu toe waren. Hoe zuur dan ook, zo’n ramp geeft de mogelijkheid steden ‘ideaal’ weer op te bouwen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *