LADEN

Typ om te zoeken

Zuid Afrika en corruptie (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Zuid Afrika en corruptie (Tom Lassing)

Weet u wat het verschil is tussen Mugabe van Zimbabwe en Zuma van Zuid-Afrika?
Zuma heeft doorgeleerd en heeft de lagere school afgemaakt.
Wat beide mannen daarbij wel goed aangeven, is dat je schoolopleiding niet zo belangrijk is als je machtig wilt worden.
Wat wel belangrijk is, is dat je anderen aan je weet te binden. Er is daarbij geen lijm zo krachtig als geld.
Beide mannen zijn corrupt tot op het bot. Zo zien ze dat zelf overigens niet. Ze hebben er recht op vinden ze zelf. Dat komt omdat ze nog enorm in het oude stamverband denken. De chief heeft recht op… en vul maar in.
Als je dus chief van een land bent, dan heb je gewoon nog meer rechten.
Helaas voor Zuma heeft Zuid Afrika dankzij Mandela en De Klerk wel een heel goed rechtssysteem.
Tenminste… Het is goed neergezet. Het doet nog weinig aan de regeringscorruptie van Zuma, maar in de basis is het prima opgezet.
Zuma is echter degene die tot op heden het meeste profiteert. Iedere minister van Financiën die wordt aangesteld wordt geconfronteerd met de corruptie van Zuma en van andere ANC leiders. Wat kan je anders dan dit als minister aan willen pakken. Immers, doe je het niet, dan ben je zelf ook aan te pakken.
Maar daarmee is Zuid Afrika het land met de snelst verdwijnende ministers van financiën in de wereld. Eén hield het slechts een weekend vol.
Dat was de door Zuma zelf aangestelde minister. Gelukkig kwam hij daar niet mee weg.
Maar de laatste minister van Financiën is weer een goede en dus wordt deze nu door Zuma aangepakt, omdat Zuma de aanval als beste verdediging ziet zodra zo’n minister doorheeft dat Zuma de zaak bedonderd.
Ook in het rechtssysteem rukt gaandeweg de corruptie op. Het gaat er nu dus om spannen. Vertrekt Zuid-Afrika richting de banenenrepubliek waarbij zelfs het rechtsysteem corrupt is en actief met fraudes van de chief actief is, of kiest Zuid-Afrika voor het westerse model, dat veel meer inzet op de wetteksten. (Ook dat systeem is verre van perfect, want niet een tekst, maar de mens zou in de rechtstaat centraal moeten staan. De westerse rechtspraak gaat alleen maar over teksten en de slimste advocaten.)
Als minister Gordham inderdaad aangeklaagd veroordeeld wordt terwijl de rest corrupt is, dan zal de Zuid-Afrikaanse economie zware tijden tegemoet gaan.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *